A nagyon sajtos nagyon finom szaftos csirkemell kevés munkával gyorsan elkészíthető. Vendégváráskor vagy akár ünnepi alkalmakkor is bevethető, laktató fogás.
A sajtos fogások legtöbbször osztatlan sikert aratnak, ráadásul laktatóak és kiadósak. Éppen ezért jó választás ez a sajtos csirkemell akár családi események vagy nagyobb baráti összejövetelek esetén.
Akár előző este vagy pár órával korábban is gyorsan összeállíthatjuk, így a hűtőben még kicsit pácolódhat is a hús, mielőtt a sütőbe kerül. Elég akkor betenni a sütőbe, amikor megérkeznek a vendégek, mert nagyon gyorsan elkészül.
Sajtos csirkemell hozzávalói
- 60 dkg csirkemell
- 25 dkg reszelhető kemény sajt (füstölt is lehet)
- 4,5 dl tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg finomliszt
- 1 tk. pirospaprika
- ½ tk. kakukkfű (elhagyható vagy egyéb zöldfűszerrel helyettesíthető)
- só
- bors (elhagyható)
Sajtos csirkemell elkészítése
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy kikenjük zsiradékkal.
- A csirkemellet felszeleteljük, kicsit kiklopfoljuk, majd besózzuk a szeleteket, és félretesszük.
- A sajtot lereszeljük, a tejfölt elkeverjük a kakukkfűvel, és félretesszük.
- A fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, a fokhagymát apróra vágjuk vagy fokhagymanyomón átnyomjuk, a vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, majd a szeleteket félbe vágjuk.
- A lisztet összekeverjük a pirospaprikával és a fokhagymával, egyesével beleforgatjuk a hússzeleteket, majd a húsokat a tepsibe fektetjük.
- A maradék fűszeres lisztet a hússzeletekre szórjuk, majd elrendezzük a hússzeleteken a hagymakarikákat is.
- Meglocsoljuk a húsokat a kakukkfüves tejföllel, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készül el (légkeveréses sütőben 150 fokon kb. 30 perc). Mire a sajt szépen megpirul a tetején, a húsok is átsülnek.
A sajtos csirkemellet tálalhatjuk sütőben sült burgonyával, burgonyapürével, rizzsel vagy ízlés szerinti egyéb körettel, és kínálhatunk mellé például friss vegyes salátát is.
Ha már úgyis bekapcsoljuk a sütőt elkészíthetjük ezt a finom burgonyás köretet is:
Tipp
Csirkemell helyett készülhet más hússal is, ám figyelembe kell venni, hogy más húsok lassabban sülnek át, ezért elősütést igényelnek.
Jó étvágyat!