Gombakrémleves

gombakrémleves

A melengető krémlevesek sokak kedvencei. A gomba nagyon megosztó alapanyag, azonban ebben a formában még a gombától idegenkedők is imádni fogják.

Sokan azért nem esznek gombát, mert nem szeretik az állagát. Ebben a levesben viszont csak a finom gombaízt fogják érezni.

Az olyan gombaimádóknak, mint amilyen az én családom is, ez a leves még egy indok és lehetőség, hogy minél több gombát ehessenek.

Egyszerű csiperkegombából is tökéletes lesz a végeredmény, ám erdei gombából igazi ízrobbanás. Pirítóssal, pirított kenyérkockákkal vagy grissinivel pedig még laktatóvá is tehetjük.

A krémleves mindig tökéletes választás, ha gyorsan szeretnék valami finom és komfortos ételt enni. Mindössze egy botmixerre, konyhai aprítóra vagy egy turmixgépre van szükségünk az elkészítéséhez.

Gombakrémleves hozzávalói

  • 40 dkg gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek. olaj (vagy más zsiradék a leveshez)
  • 1 ek. vaj (vagy olaj vagy más zsiradék a feltéthez)
  • 1 ek. étkezési keményítő (vagy finomliszt)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 tk. sómentes ételízesítő
  • 1 liter víz
  • 1 kk. kakukkfű
  • bors
  • friss vagy száraz petrezselyemzöld a díszítéshez (elhagyható)

Gombakrémleves elkészítése

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
  2. A gombákat folyó hideg víz alatt gyorsan leöblítjük. Az esetleg szennyeződéseket mossuk le jól, de megpucolni nem szabad, mert a „héjában” van a legtöbb ízanyag. (Az áztatástól és a meleg víztől szintén gyorsan kiáznak a finom aromák, ezért ezeket is kerüljük.)
  3. Két-három darab gombát tegyünk félre, a többit szeleteljük fel.
  4. 1 ek. olajon vagy más zsiradékon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a gombát, a kakukkfüvet, az ételízesítőt, és sózzuk meg, keverjük jól el, öntsünk hozzá kb. 1 dl vizet, és hagyjuk puhára párolódni.
  5. Amíg párolódik a gomba, a félretett gombákat is szeleteljük fel, majd egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat (vagy más zsiradékot), és pirítsuk meg rajta a gombákat. Nagyobb lángon kevergetve süssük, pirítsuk, ügyelve, hogy nehogy megégjen
  6. A megpárolódott hagymás gombát pürésítsük, ha nem viszi megfelelően a gép, adjunk hozzá még egy kevés vizet.
  7. A pürésített gombát öntsük vissza a lábosba, adjuk hozzá a maradék kb. 9 dl vizet, és forraljuk fel.
  8. Közben keverjük el a főzőtejszínt az étkezési keményítővel (vagy liszttel), és öntsük a forró leveshez. Hagyjuk még egyszer felbugyogni, majd zárjuk el alatta a hőforrást.
  9. Tálaláskor díszítsük pirított gombával és/vagy petrezselyemzölddel. Kínáljunk hozzá grissinit vagy pirított kenyérkockákat.

Tippek

A pirított gombát hagyjuk el, ha nem szereti a család a gomba állagát.

A gombához nagyon jól illik a kakukkfű, bár sokan nem szeretik erős aromáját, ezért el is hagyható vagy csökkenthető a mennyisége.

A még erőteljesebb gombás ízhatás kedvéért készíthetjük gombás olajjal, vagy tálaláskor locsolhatunk rá kevés gombás olajat.

Jó étvágyat!

További levesrecepteket itt találsz