Són sült csirke, az omlós finomság

Són sült csirke
Són sült csirke

A són sült csirke egy igazán egyszerű és nagyszerű húsétel. Nem igényel különösebb előkészületet, nincs semmi flikk-flakk és bonyodalom. Gyakorlatilag elronthatatlan, feltéve, ha nem égetjük szénné. Ha vendégeket várunk, egyszerűen előkészíthető, majd minden különösebb odafigyelés nélkül készre süthető.

Finom omlós hús és még finomabb ropogós bőr lesz a végeredmény. Remekül illik salátákhoz, főzelékhez feltétnek, és természetesen bármilyen körettel tálalhatjuk.

Mi vendégségben ettünk először són sült csirkét, és teljesen odáig voltunk érte. Azóta én is gyakran bevetem vendégeknél, és soha nem marad el a hatás. Talán pont egyszerűsége miatt szokták annyira szeretni. Csak akkor foghatunk mellé ezzel az étellel, ha vendégeink vegetáriánusok, de ez nem a vendégség közben szokott kiderülni – általában.

A receptet is mindig elkérik, ami annyira egyszerű, hogy még papír és toll sem nagyon kell hozzá. Csontos, bőrös húsból lesz igazán finom. A csirkemell elkészítésének azonban nem ez a legideálisabb módja.

Són sült csirke hozzávalói

kis méretű csirkecombok (rántani való) vagy csirkeszárnyak (1 comb/fő vagy 2-3 szárny/fő)
1 kg só (nem tévedés!)
sült csirke fűszerkeverék (elhagyható)

Són sült csirke elkészítése

1.    Mossuk meg a húst, majd ha egész csirkecombokat vettünk vágjuk ketté azokat a forgójuknál. A csirkeszárnyakat hagyjuk egészben, esetleg „hajtogassuk össze”, azaz akasszuk be a szárnyvégeket a szárnytő alá, hogy csinos kis háromszögeket kapjunk a szárnyakból. Ha nem sikerült kisebb combokat beszerezni, vágjuk be azokat a csont mentén, hogy könnyebben átsüljenek. A húst nem kell lesózni!

2.    Keressünk egy akkora tepsit, amiben szépen egymás mellé elférnek majd a húsdarabok. Terítsük a tepsi aljára a sót (nem kell félni, nem lesz túl sós az étel ekkora mennyiségtől sem), majd helyezzük rá a húsokat úgy, hogy ne fedjék be egymást, illetve a bőr felfelé legyen. Ha nagyobb combokat kaptunk és sósabban szeretjük az ételeket, ezen a ponton szórhatunk egy nagyon kevés sót a húsok tetejére is, de igazából a tepsi aljáról párolgó só pont annyira teszi sóssá a húst sülés közben, hogy az kellemes legyen. (Ízlés szerint a tetejét meghinthetjük egy kevés sült csirke fűszerkeverékkel.)

3.    Ezen a ponton az előkészített ételt akár félre is tehetjük egy kis időre, ha csak később szeretnénk megsütni. Ilyenkor tegyük hűtőszekrénybe, majd a továbbiakban leírtak szerint süssük készre a húst az ideális időpontban.

4.    Ha azonnal sütnénk, tegyük középmeleg sütőbe (3-4-es fokozat, 120-140 fok), majd süssük készre. Ez a húsok méretétől függően nagyjából 30-40 perc. Ha a hús és a bőr is szép aranybarnás rózsaszín, a bőr ropogós, a csirkénk nagy valószínűség szerint elkészült. A második alkalommal már ránézésre is látjuk majd, hogy mikor sült készre. Első alkalommal célszerű lehet egy hústűvel ellenőrizni, hogy átsült-e a hús. (Sose együnk nem megfelelően átsütött csirkehúst!)

5.    Ízlés szerint bármilyen burgonyakörettel, rizskörettel, salátával, főzelékkel tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .