Tzatziki, a görög saláta, ami előétel

Tzatziki görög előétel, saláta
Tzatziki

A tzatziki (caciki) egy görög szósz, mely nagyon jól passzol mindenféle sült húshoz, például a közkedvelt gyroshoz is. A tzatzikit a görögök valójában előételként fogyasztják, mi viszont inkább salátaként tekintünk rá.

Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, ezért a hozzávalók minőségére érdemes odafigyelni, de így sem lesz egy drága étek. Kígyóuborkából mutatósabb a zöld héja miatt (főként, ha kapor nélkül készítjük), de fürtös uborkából is készíthető.

Túl a sülteken remek mártogatós is készülhet belőle. A legkülönfélébb zöldségeket (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, karalábé, uborka, szárzeller, cékla, paprika, stb.) vagdossuk fel hasábokra, majd a tzatzikit tegyük kis tálkákba, és mindenki saját magának mártogathatja a zöldségeket. Kiváló uzsonna vagy tízórai lehet belőle, mely nemcsak egészséges, hanem finom is, és mégis más, mint egy natúr joghurt egy kis zöldséggel. Egy kis dobozban akár magunkkal is vihetjük munkahelyre, iskolába, kirándulásra.

Tálalhatjuk egyszerűen pirítóssal, kétszersülttel vagy akár sós keksszel, reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is.

Sőt, sült burgonyával vagy rántott zöldségekkel, tócsival és lángossal is nagyon finom, így akár vacsoraként vagy egy könnyű ebédként is megállja a helyét.

Tzatziki hozzávalói

2-3 dl natúr görög joghurt (ha nem kapunk ilyet, házilag is könnyen elkészíthetjük)
fél kígyóuborka (esetleg zsenge fürtös uborka, amelynek még nincsenek kifejlett magjai)
pici só
1-2 gerezd fokhagyma
kapor (elhagyható)
pici őrölt bors (elhagyható)

Tzatziki elkészítése

1. Az kígyóuborkát megmossuk, két végét levágjuk, hámozatlanul lereszeljük. A mag nélküli zsenge fürtös uborkát meghámozzuk, két végét levágjuk, lereszeljük. A reszelt uborkát enyhén megsózzuk, picit állni hagyjuk.

2. A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomón átnyomva pépesítjük vagy apróra vágjuk, illetve lereszeljük, majd az uborkához adjuk.

3. A sózott uborkát tovább ízesítjük a borssal és a kaporral, majd hozzáadjuk a joghurtot is, jól összekeverjük az egészet.

4. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy lehűljön és kicsit összeérjenek az ízek.

Tipp

Reggelire, tízóraira, uzsonnára adhatjuk zöldségekkel, pirítóssal, kétszersülttel, sós keksszel.

Sült burgonyával, rántott zöldségekkel, tócsnival könnyű ebéd vagy vacsora lehet. Akár lángosra is tehetjük.

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .