Erdész szelet

Erdész szelet, gombás hús
Erdész szelet

Az erdész szelet egy különleges és laktató gombás húsétel, mely akkor is finom lesz, ha nem kizárólag erdei alapanyagokat használunk az elkészítésénél.

A nevéből adódóan vadhúsból és erdei gombákból lenne az igazi, de bármilyen szépen szeletelhető húsból (marha, sertés, pulyka vagy akár csirkemell) és akár csiperkegombából is különleges lesz a végeredmény.

Mi szaftosabban szeretjük, de akár teljesen zsírjára is süthetjük. Köretként adhatunk hozzá krumplipürét, de burgonyakrokettel, steakburgonyával vagy barna rizzsel is tálalhatjuk.

Baráti, családi összejövetelekre is elkészíthetjük. Jól melegíthető étel.

 

Erdész szelet hozzávalói

60 dkg hús (szépen szeletelhető hús, sertés, marha, pulyka, csirke)
3 sárgarépa
0,5 kg gomba (ízlés szerint, akár többféle is)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
0,25 tk. kakukkfű
0,25 tk. bazsalikom
0,5 tk. szurokfű
0,5 tk. őrölt kömény
kb. 5 dkg füstölt szalonna (vagy olaj, egyéb zsiradék)

 

Erdész szelet elkészítése

1. A húst szeleteljük fel, enyhén sózzuk le és tegyük félre.

2. Tisztítsuk meg a hagymákat, vágjuk apróra. Tisztítsuk meg a sárgarépákat is és szeleteljük fel. A gombáról folyó víz alatt mossuk le az esetleges szennyeződéseket, majd szeleteljük fel.

3. A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra, tegyük egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe, süssük ki a zsírját, ne vegyük ki a zsírból a sült szalonnakockákat sem. Adjuk hozzá a vöröshagymát, dinszteljük meg, adjuk hozzá a fokhagymát is, kevergetve dinszteljük tovább, amíg a fokhagyma illata felszáll.

4. Terítsük el egyenletesen a hagymát a lábas alján, tegyük rá a hússzeleteket. A hússzeletek mindkét oldalát pirítsuk meg kicsit, de vigyázzunk, hogy a hagyma közben ne égjen meg. (Ízlés szerint elegendő a húsok kifehéredéséig végezni ezt a műveletet.)

5. Adjuk hozzá a zöldségeket, öntsünk alá egy kevés vizet (a zöldségekből is tetemes mennyiség kifő majd), és enyhén sózzuk meg. Adjuk hozzá a fűszereket, és tegyünk rá egy fedőt, amit húzzunk picit félre, ahol a felesleges gőz távozhat. Szükség esetén pótoljuk a vizet főzés közben. (A lassabban fővő húsokhoz elegendő a főzés harmadakor hozzáadni a zöldségeket, hogy ne főjenek szét.)

6. Főzés közben kóstoljuk meg, ha szükséges, adjunk még hozzá a fűszerekből.

7. Amíg fő a hús, készítsük el hozzá az ízlés szerinti köretet.

8. Ha a zöldségek is és a húsok is megfőttek, ízlés szerinti mértékben főzzük el a levét.

Tálalhatjuk burgonyapürével, steakburgonyával, burgonyakrokettel, barna rizzsel, és kínálhatunk mellé savanyúságot vagy friss salátát.

 

Tipp

Akár sütőben (vagy kemencében) is elkészíthetjük, tegyük az összes hozzávalót egy beáztatott római tálba vagy egy nagy tepsibe, majd süssük készre. (Ilyenkor a szalonna kerül alulra, rá a hús, majd a hagymák és a zöldségek, és ne feledjük egy kevés vizet alá tenni.) Ha a tepsinek nincs teteje, takarjuk le alufóliával.

 

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .