Padlizsánkrém, az erdélyi kenőke

Padlizsánkrém, Erdély ízei
Padlizsánkrém

A padlizsánkrém eredetileg erdélyi étel, kiváló szendvicskrém, de akár sültekhez is bátran kínálható. Alapanyaga a sült padlizsán, amely autentikusan faszénen sütve készül, így a füstös aroma egy plusz ízt ad a krémnek. Azonban sütőben is készülhet, de akár serpenyőben puhára sütött padlizsánkarikákból is nagyon finom végeredményt kaphatunk.

Az utóbbi időben a serpenyőben sütést részesítem előnyben, mivel idő- és energiatakarékos megoldás, kisebb mennyiséghez mindenképpen előnyös. Majonéz helyett olajjal is készíthető, bár olajjal sokkal zsírosabb, nehezebb lesz a végeredmény. Az igazán vállalkozó kedvűek pedig házi majonézt is készíthetnek hozzá, úgy lesz a legfinomabb a végeredmény.

A padlizsán könnyen megkeseredik, ennek elkerülése érdekében már a vásárláskor legyünk körültekintőek, friss, feszes, fényes héjú darabokat válasszunk, amelyek héján sincsenek foltok. Keseredés terén másik rizikófaktor a feldolgozás során használt fémeszközök típusa, ezek mindenképpen rozsdamentes acélból készüljenek. (Bár az is igaz, hogy a mai konyhákban már igen ritkán találni régi evőeszközöket, ettől függetlenül nálam is ott lapul a dédi kanala, villája és kése.)

A padlizsánról könnyebben lehúzhatjuk a héját, ha a forró zöldséget minél hidegebb vízbe merítjük, így az égési sérüléseket is elkerülhetjük.

Padlizsánkrém hozzávalói

1 nagyobb padlizsán
1 kicsi fej hagyma (vagy egy közepes fele)
1 kis gerezd fokhagyma (elhagyható)
4-5 ek. majonéz (vagy olaj)
1 mk. mustár
kevés só és bors

Padlizsánkrém elkészítése

1. A padlizsánt megmossuk, a héját néhány helyen megszurkáljuk, és egészben megsütjük faszénen vagy sütőben. Ha serpenyőben sütjük, akkor hámozás után felszeleteljük, pár csepp olajon puhára sütjük a serpenyőben. Ha nagyon sülne, vegyük kisebbre a lángot, esetleg fedőt is tehetünk rá, hogy kissé párolódva süljön.

2. Az egészben sült padlizsánról még forrón lehúzzuk a héját, kisebb darabokra aprítjuk, hagyjuk kihűlni.

3. Megtisztítjuk a hagymákat, és apróra vágjuk.

4. Miután kihűlt a padlizsán, hozzáadjuk az ízesítőket, majd botmixerrel, aprítógéppel vagy akár egy fakés segítségével pépesítjük.

5. Barna kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

Jó étvágyat!