Szalagos fánk (élesztős, kelesztett)

A szalagos fánk vagy farsangi fánk, azaz a hagyományos élesztős, kelesztett, zsiradékban sütött fánk sokunk kedvence, nemcsak a farsangi időszakban.


Egy gazdag leves utáni második fogásként is nagyon jól megállja a helyét, de akár uzsonnára is meglephetünk vele gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

A szalagos fánk titka a sütés módjában keresendő. Első és legfontosabb, hogy a fánkokat forró, de ne tűzforró, nem sistergős zsiradékba helyezzük, így tudnak sütés közben tovább duzzadni, így lesznek könnyűek és levegősek. A túl forró zsiradékba helyezett fánk nem duzzad meg, így nem is emelkedik ki a zsiradékból, a szalag sem fog kialakulni.

A fánkon körbefutó világosabb szalag másik titka, hogy a fánk megfordításakor ügyeljünk arra, hogy a fánk oldalát ne érje a forró zsiradék. Ugyanis maga a fánk a zsiradék tetejére emelkedik, így a középen körbefutó világosabb tésztarész egyáltalán nem érintkezik a forró olajjal, ettől marad világos.

Szalagos fánk hozzávalói

a kovászhoz
1 mk. cukor
1 ek. liszt
5 dkg élesztő
1-2 dl langyos tej

70 dkg finomliszt
4 tojássárgája (nem hideg)
1 ek. cukor
1 tk. só
2 ek. olaj + kb. fél liter a sütéshez
4-5 dl langyos tej

Szalagos fánk elkészítése

1.    1 mk. cukorral és 1 ek. liszttel elkevert 1-2 dl langyos tejben 5 dkg élesztőt meleg helyen felfuttatunk, amíg habos lesz a teteje.

2.    A lisztet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, 1 ek. cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt 2 ek. olajat és kb. 4-5 dl langyos tejet, illetve amennyit felvesz, hogy viszonylag lágy tésztát kapjunk. Ezeket összekeverjük, jól kidagasztjuk, majd, kb. 20 percig kelesztjük.

3.    Olajos gyúrólapra, gyúródeszkára borítjuk, olajos kézzel 2 cm vastagra kinyújtogatjuk, majd egy pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk. A kiszaggatott fánkokat még 20 percig kelesztjük. A tésztát mindig olajos kézzel célszerű megfogni, mert elég lágy, ezért ragad. A kiszaggatott fánkok közepébe mélyedést is nyomhatunk sütés előtt.

4.    Fedő nélkül sütjük, forró, de nem sistergősen forró olajba tesszük, mert így szebben feljön. A fánkok átfordításánál óvatosan járjunk el, hogy az oldalukat ne érje a forró zsiradék, így lesznek szép szalagosak.

5.    Lekvárral tálaljuk, esetleg meghinthetjük porcukorral is.

lekvárokHa nincs házi lekvárod, kóstold meg a Kertecske kincse lekvárok valamelyikével. Különleges alapanyagokból gyógynövényekkel ízesítve készülnek.

Megjegyzés

70 dkg lisztből rengeteg lesz, 3-4 embernek egy leves után elég a fele mennyiség is. Meleg időben vagy meleg konyhában rövidebb kelesztési idő is elegendő.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .