Ecetes káposztasaláta

káposztasaláta, káposztasaláta lila káposztából, káposztasaláta fejes káposztából
Káposztasaláta lila káposztából

Az ecetes káposztasaláta talán kicsit maradi, kicsit retro, de nagyon egészséges és finom téli saláta. Nagyon sokféle ételhez illik, egyszerűen és gyorsan elkészül, és mivel a káposzta az egyik legolcsóbb téli zöldségféle, így pénztárcakímélő is.

A káposztasaláta elkészíthető fehérkáposztából (fejes káposzta) vagy vöröskáposztából is. Az előbbihez vöröshagymát, az utóbbihoz lilahagymát használok. Köményből az őröltet részesítem előnyben, mert a családban nem mindenki kedveli az egész köményt, de akit nem zavar, hogy ráharap az egész köménymagokra, bátran használhatja azt is, még jól is néznek ki a sötét köménymagok, főleg a fehérkáposztából készült változatban.

Lehetőleg ne frissen készítsük, mert másnapra érnek össze igazán az ízek.

Káposztasaláta hozzávalói

kisebb fej káposzta vagy egy nagyobb fej káposzta fele (fehér- vagy vöröskáposzta)
1 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
őrölt köménymag
cukor
ecet (almaecet vagy 10%-os ecet)
só, őrölt bors

Káposztasaláta elkészítése

1. A káposztáról eltávolítjuk a külső, sérült leveleket. Négyfelé vágjuk, és kivágjuk a torzsáját. A káposztát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, de sokkal egyszerűbb, ha konyhai aprítóval aprítjuk fel.

2. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, vagy szintén konyhai aprítóval felaprítjuk.

3. Az aprított káposztából egy réteget (kb. kétujjnyi) egy tál aljára teszünk, rászórunk egy kevés aprított hagymát, megsózzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és egy kevés őrölt borssal, majd újabb réteg káposzta, hagyma és fűszerek következnek, és ezt folytatjuk, amíg minden hozzávaló elfogy.

4. Ecetet és cukrot adunk hozzá, majd jól elkeverjük az egészet. A cukor és az ecet mennyisége ízléstől és a káposzta méretétől is függ. Nagyjából 1 evőkanálnyi almaecethez számolhatunk 3-4 evőkanálnyi cukrot, illetve 1 evőkanálnyi 10%-os ecethez 6-7 evőkanálnyi cukrot. Egy kisebb fej káposztához nagyjából 2-3 evőkanálnyi ecetre lesz szükség.

5. Hagyjuk állni egy-két óra hosszat, amíg levet enged a káposzta, jól keverjük el ismét, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, egyenlítsük ki az ízeket további cukor vagy ecet, esetleg só és kömény hozzáadásával.

6. A káposztasaláta másnapra lesz igazán finom, addigra összeérnek az ízek.

Tipp

A hűtőben nagyjából két hétig biztosan eláll. (Ennél tovább még nem tudtam tárolni, mert mindig elfogyott.)

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .