Tahini (szezámpaszta, szezámkrém) házilag

tahini

Mi is az a tahini? A tahini egy szezámmagból készült krém vagy krémes állagú paszta. A Közel-Keleten népszerű, a távol-keleti és a mediterrán konyhában is gyakran előfordul, sokféleképpen felhasználható ízesítő, és otthon egy szempillantás alatt elkészíthető.

Mint annyi hasonló különleges alapanyag, a boltokban ez is méregdrága, pedig otthon könnyen, gyorsan és viszonylag olcsón elkészíthető.

Sokféleképpen felhasználható alapanyag. Talán legtöbbször a csicseriborsóból készülő pástétom, a humusz fontos ízesítőjeként gondolunk rá, de kenhetjük pirítósra szendvicskrém gyanánt, keverhetjük burgonyapüréhez és más pürésített ételekhez, melyeknek remek ízt ad, és jól illik sült zöldségekhez is.

Mustárral, szójaszósszal, almaecettel és szükség esetén egy kis vízzel elkeverve salátaöntet is készülhet belőle, mely jól illik a laktató és a friss kevert salátákhoz egyaránt.

Mártogatóst is készíthetünk belőle, ehhez keverjük el joghurttal, zúzott fokhagymával és szükség esetén egy kis sóval

Ahogy a boltokban vásárolt paszta is többféle állagú és ízű lehet, így otthon is többféle változatot készíthetünk. Az alap mindenképpen az őrölt szezámmag, só és olaj.

Ízlés szerint a szezámmag lehet hántolt és hántolatlan, a szezámmagot őrlés előtt megpiríthatjuk, őrölhetjük egészen finomra és kicsit darabosabbra, magát a pasztát pedig készíthetjük egészen hígra vagy sűrűbb állagúra is. (A képen egy pirítatlan, darabosabbra őrölt szezámmagból készült sűrűbb állagú változat látható.)

Tahini házilag – hozzávalók

• 10 dkg szezámmag
• 2 ek. olívaolaj (esetleg szezámolaj)
• 1 kk. só
• 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)

Tahini házilag – elkészítés


1. A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára. Óvatosan végezzük a pirítást, ha megég, kesernyés lesz a végeredmény.

2. A pirított magokat kávédarálóban, mozsárban vagy konyhai késes aprítóban őröljük meg.

3. Adjuk hozzá a sót, a reszelt fokhagymát és az olajat, majd keverjük el. Szükség esetén adjunk hozzá további olajat vagy vizet, hogy az ízlésünknek megfelelő állagot elérjük.

4. A kész pasztát hűtőszekrényben tároljuk, így jobban megőrzi aromáját, a vizes változat pedig nehezebben romlik meg.

Jó étvágyat!