Mindig jó, ha van otthon valamilyen keksz, amit kínálhatunk kávé vagy tea mellé, esetleg egy kis gyümölccsel vagy joghurttal kiegészítve tízóraiként, uzsonnaként is megállja a helyét, mint például ez a gyors mézes gyömbéres keksz.
Valójában a hópihe formájú gyömbéres kekszek hétköznapiasított változatáról van szó. Az ünnepekre szívesen elbíbelődünk a hópihék szaggatásával, de az egyszerű hétköznapokon az ilyesmire nem nagyon jut idő.
Ilyenkor még a tészta nyújtásával és szaggatásával sem foglalkozom, így a végtelenségig egyszerű és gyors lesz a munka.
A fűszereket helyettesíthetjük mézeskalács fűszerkeverékkel.
Gyors mézes-gyömbéres keksz hozzávalói
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg méz
- 7,5 dkg vaj vagy margarin
- 50 ml víz
- 0,5 ek. őrölt gyömbér
- 0,5 ek. őrölt szegfűszeg
- 0,5 ek. őrölt fahéj
- 0,25 ek. szódabikarbóna
Gyors mézes-gyömbéres keksz elkészítése
- A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a vajat is, és addig keverjük, míg beleolvad, hogy egy egynemű folyadékot kapjunk.
- A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket és a szódabikarbónát, majd jól elkeverjük.
- A vajas, mézes, cukros folyadékhoz öntjük a vizet, hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz is, és összegyúrjuk az egészet. Szép sima tésztát kell kapnunk végeredményként.
- A tésztát folpackba csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap fél-egy órát hagyjuk szobahőmérsékleten állni a tésztát, így könnyebb lesz nyújtani, de nem szabad túlságosan felmelegednie, mert ha túl puhává válik, ragadni fog, és nehéz lesz vele dolgozni. Egy sütőlemezre vagy tepsibe tegyünk sütőpapírt, és melegítsük elő a sütőt.
- A tésztából nagyjából egyenlő méretű (diónyi) darabkákat szaggatunk, golyót formálunk belőlük, majd a tepsibe tesszük, és kézzel lenyomkodjuk mindegyiket, hogy kör alakú tésztákat kapjunk. Villával nyomhatunk mindegyikbe egy kis mintát is, hogy jobban mutassanak.
- Gázsütő 2-es fokozaton, 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük a kekszeket. (Ha már egyenletes színe van a kekszek felszínének, elkészültek. Ne süssük túl.)
- Rácsra vagy deszkára szedve hagyjuk kihűlni. A kihűlt kekszeket jól záródó dobozban tároljuk.
Tipp
A kihűlt kekszek alját márthatjuk olvasztott csokoládéba, vagy a tetejükre csorgathatunk olvasztott csokoládécsíkokat, így mutatósabb és még finomabb lesz a végeredmény.
A nyers tészta hűtőben egy-két napig is eláll.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is.