Gyors mézes gyömbéres keksz

gyors mézes gyömbéres keksz

Mindig jó, ha van otthon valamilyen keksz, amit kínálhatunk kávé vagy tea mellé, esetleg egy kis gyümölccsel vagy joghurttal kiegészítve tízóraiként, uzsonnaként is megállja a helyét, mint például ez a gyors mézes gyömbéres keksz.

Valójában a hópihe formájú gyömbéres kekszek hétköznapiasított változatáról van szó. Az ünnepekre szívesen elbíbelődünk a hópihék szaggatásával, de az egyszerű hétköznapokon az ilyesmire nem nagyon jut idő.

Ilyenkor még a tészta nyújtásával és szaggatásával sem foglalkozom, így a végtelenségig egyszerű és gyors lesz a munka.

A fűszereket helyettesíthetjük mézeskalács fűszerkeverékkel.

Gyors mézes-gyömbéres keksz hozzávalói

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg méz
  • 7,5 dkg vaj vagy margarin
  • 50 ml víz
  • 0,5 ek. őrölt gyömbér
  • 0,5 ek. őrölt szegfűszeg
  • 0,5 ek. őrölt fahéj
  • 0,25 ek. szódabikarbóna

Gyors mézes-gyömbéres keksz elkészítése

  1. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik. Hozzáadjuk a vajat is, és addig keverjük, míg beleolvad, hogy egy egynemű folyadékot kapjunk.
  2. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket és a szódabikarbónát, majd jól elkeverjük.
  3. A vajas, mézes, cukros folyadékhoz öntjük a vizet, hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz is, és összegyúrjuk az egészet. Szép sima tésztát kell kapnunk végeredményként.
  4. A tésztát folpackba csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  5. Másnap fél-egy órát hagyjuk szobahőmérsékleten állni a tésztát, így könnyebb lesz nyújtani, de nem szabad túlságosan felmelegednie, mert ha túl puhává válik, ragadni fog, és nehéz lesz vele dolgozni. Egy sütőlemezre vagy tepsibe tegyünk sütőpapírt, és melegítsük elő a sütőt.
  6. A tésztából nagyjából egyenlő méretű (diónyi) darabkákat szaggatunk, golyót formálunk belőlük, majd a tepsibe tesszük, és kézzel lenyomkodjuk mindegyiket, hogy kör alakú tésztákat kapjunk. Villával nyomhatunk mindegyikbe egy kis mintát is, hogy jobban mutassanak.
  7. Gázsütő 2-es fokozaton, 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük a kekszeket. (Ha már egyenletes színe van a kekszek felszínének, elkészültek. Ne süssük túl.)
  8. Rácsra vagy deszkára szedve hagyjuk kihűlni. A kihűlt kekszeket jól záródó dobozban tároljuk.

Tipp

A kihűlt kekszek alját márthatjuk olvasztott csokoládéba, vagy a tetejükre csorgathatunk olvasztott csokoládécsíkokat, így mutatósabb és még finomabb lesz a végeredmény.

A nyers tészta hűtőben egy-két napig is eláll.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is.