Tárkonyecet házilag (ecetben eltett tárkony)

tárkonyecet házilag, tárkonyos ecet, tárkony ecetben eltvéve

A boltok polcain is megtalálható, ám a tárkonyecet házilag is nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető.

Amennyiben magunk készítjük, szárított tárkonyra sem igen lesz szükségünk a jövőben, így két legyet ütünk egy csapásra, hiszen ez valójában ecetben eltett friss tárkony.

Almacettel szoktam készíteni, már majdnem mindenhez azt használok, de ízlés szerint 10%-os ecettel is elkészíthető. Az almaecet enyhébb, általában csak 5%-os, esetleg 6%-os, így az almaecetből készült tárkonyos ecetből többre van szükség az ételeink ízesítéséhez.

Az ecetben eltett tárkony azért is jó ötlet, mivel a tárkony ízét igazából a savanyú közeg hozza ki, ecet vagy citromlé nélkül az ételbe főzött tárkony íze szinte egyáltalán nem érvényesül, jellegtelen marad, így viszont mindig lesz kéznél tárkonyunk és az annak ízét kiemelő tárkonyos ecet is.

Tárkonyecet házilag – hozzávalók

friss tárkonyágak
(alma)ecet

kicsi üvegek
celofán

Tárkonyecet házilag – elkészítés

1. Az üvegeket és a tetőket alaposan mossuk el és szárítsuk ki. (A legjobb, ha az üvegeket mikrohullámú sütőben felforrósítjuk, kifertőtlenítjük. Óvatosan vegyük ki a forró üvegeket!)

2. A friss tárkonyágakról húzzuk le a leveleket, ha szükséges, mossuk meg, és szárogassuk le alaposan.

3. Az üveg aljára tegyünk egy ujjnyi tárkonylevelet, hintsük meg egy kevés sóval, tegyünk rá újabb réteg tárkonyt, majd ismét egy kevés sót, és így folytassuk a rétegezést, amíg majdnem tele lesz az üveg. Töltsük fel ecettel a telerétegezett üveget, simítsunk az üveg tetejére celofánt, majd zárjuk le az üveget a tetővel. (A celofán elhagyható, de az ecet egy idő után kimarja a fémlapkát, ami amiből káros anyagok kerülhetnek a tárkonyos ecetbe is.)

4. Folytassuk az üvegekbe rétegezést és ecettel felöntést addig, amíg elfogy az összes tárkony.

5. Tegyük a kamrapolcra vagy hűvös helyre az üvegeket.

 

Tippek tárkonyecet és ecetben eltett felhasználásához 

A tárkonyecetet és az ecetben eltett tárkonyt felhasználhatjuk saláták és salátaöntetek ízesítéséhez, tárkonyos ételek ízesítéséhez. A tárkonyleveleket tároljuk az ecetben felhasználásig. Amikor szükségünk van a tárkonyra, vegyük ki a szükséges mennyiséget az üvegből, vágjuk apróra, és adjuk az ételhez. Az ételt a tárkonyecettel továbbízesíthetjük.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .