
A tavaszi csirkemell egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és nagyon finom. A zöldséges ételek rajongói imádni fogják.
Akkor készítettem először ezt az ételt, amikor a kertünkben termett szokatlanul nagy mennyiségű borsóból már minden létező és létezhetetlen ételt elkészítettem, a fagyasztóba is rengeteg került, de még mindig volt utánpótlás.
Frissen kifejtett zöldborsóval és új sárgarépával a legfinomabb, de télen is szoktam is készíteni fagyasztott borsóval és téli sárgarépával.
Erdei gombával (gombászok előnyben), laskával vagy a bárhol könnyedén beszerezhető csiperkével egyaránt készülhet, attól függően, hogy mihez jutunk hozzá.
Tavaszi csirkemell hozzávalói
- kb. 60 dkg csirkemell
- 30 dkg gomba
- 20 dkg zöldborsó (kifejtett friss vagy fagyasztott)
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- sült csirke fűszerkeverék
- 1 kk. kakukkfű
- 1 tk. szurokfű
- kevés olaj vagy más zsiradék
Tavaszi csirkemell elkészítése
- A csirkemellet kockákra vagy szeletekre vágjuk, és megforgatjuk a sült csirke fűszerkeverékben. A gombát felszeleteljük, ha friss borsót használunk, kifejtjük. A sárgarépát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát is finomra vágjuk.
- Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd rátesszük a hússzeleteket, átsütjük, végül kivesszük, és félretesszük, amíg elkészül a ragu.
- Ha szükséges, a visszamaradt olajhoz tegyünk még egy keveset, futtassuk meg rajta vöröshagymát, és ha kezd üvegessé válni, adjuk hozzá a fokhagymát is. Addig dinszteljük tovább, míg felszáll a fokhagyma kellemes illata.
- A gombát, répát és borsót adjuk a hagymához, öntsünk alá egy kevés vizet is, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kakukkfűvel és szurokfűvel, majd fedő alatt, időnként megkeverve és szükség szerint vizet hozzáadagolva pároljuk készre.
- Ha megpuhultak a zöldségek, tegyük vissza a serpenyőbe a húsokat, kicsit melegítsük össze, és már tálalhatjuk is.
- Ízlés szerint kínálhatunk mellé rizst vagy főtt tésztát.
Tipp
Csirkecombot is készíthetünk tavasziasan a fenti recept alapján. Ehhez a csirkecombokat süssük meg sütőben, és készítsük el hozzá a zöldséges ragut.
Ízlés szerint más húsfélével is készülhet, akár megmaradt sültet is új köntösbe öltöztethetünk a tavaszias raguval.
Jó étvágyat!