Lekváros bukta

lekváros bukta

A lekváros bukta örök kedvenc az édes péksütemények között. Áruházak jönnek, pékségek mennek, de a finom foszlós bukta mindegyikük kínálatában szerepel.

A bukta akkor a legjobb, ha nem sajnáljuk ki belőle a lekvárt. A polcokon sorakozó süteményeken ez nem látszik, ezért ha biztosra akarunk menni, legjobb, ha magunk sütjük meg. Sőt, otthon még a lekváros üveget is magunk mellé vehetjük, ha kevésnek bizonyulna a sütiben lapuló finomság.

A képen látható buktát birsalmalekvárral készítettem, ami igazán különlegessé teszi ezt a viszonylag egyszerű kelt tésztás süteményt.

Lekváros bukta hozzávalói

  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek. cukor
  • 2 mk. só
  • kb. 4 dl tej
  • 35 dkg rétesliszt
  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • töltelék: lekvár
  • tetejére: 1 tojás
  • tepsi kikenéséhez: olvasztott vaj vagy margarin

Lekváros bukta elkészítése

  1. A tejet meglangyosítjuk. Kb. 2 dl tejhez adjuk a friss élesztőt és a cukrot.
  2. Amíg felfut az élesztő (habossá válik), a liszteket egy nagyobb tálba öntjük, beleszórjuk a sót, megolvasztjuk a vajat vagy a margarint.
  3. A felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat vagy margarint a liszthez adjuk, és elkezdjük dagasztani. A maradék tejből annyit adunk hozzá, hogy jól gyúrható, formázható tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk. Minél tovább dagasztjuk, annál jobb állagú lesz a végeredmény.
  4. A tésztából cipót formázunk, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, és kb. 10×10 centiméteres négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre teszünk egy adag lekvárt, és feltekerjük. Ha hígabb a lekvár, feltekerés előtt behajthatjuk a négyzetek két szélét, ahogy a bejglit szokás, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék.
  6. A tésztatekercseket egy sütőpapírral bélelt vagy zsiradékkal kikent tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk. Az oldalukat kenjük meg egy kevés olvasztott vajjal, hogy akkor is könnyen szét tudjuk választani a buktákat, ha összeérnek, és összesülnek. (Ha el akarjuk kerülni az összesülést, tegyük egymástól távolabb a tekercseket.)
  7. Letakarva hagyjuk fél órát kelni, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra (2-3. fokozat között).
  8. A megkelt buktákat kenjük meg a felvert tojással, majd toljuk a tepsit a sütőbe, és süssük aranybarnára a buktákat.
  9. Tálaláskor porcukorral meghinthetjük a sütemények tetejét.

lekváros bukta birsalmalekvárral

Tipp

Ha biztosra akarunk menni, hogy nem folyik ki a lekvár a sülő buktákból, két választási lehetőségünk van. Az egyik, hogy úgynevezett sütésálló lekvárt használunk, ami tulajdonképpen egy „gyümölcssajt”. A másik, hogy a hígabb lekvárt sűrűbbre főzzük egy kis (vagy kicsit több) étkezési keményítő hozzáadásával.

Jó étvágyat!