Tejszínes-gombás spagetti

DCIM102MEDIA

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes gombás étel. Kevés hozzávalóból varázsolhatunk főtt ételt az asztalra, ha ezt a receptet választjuk.

Az ilyen egyszerű, de nagyszerű receptek pedig külön kincsnek számítanak, ha gyorsan kell valami finomsággal jóllakatni a családot.

Akinek lehetősége van rá, erdei gombából is elkészítheti, de a boltokban könnyedén beszerezhető csiperkéből vagy laskagombából is tökéletes lesz a végeredmény. A lényeg, hogy a gombát nem szabad áztatni, mert könnyen kiázik az íze, helyette hideg folyó víz alatt mossuk meg alaposan, de gyorsan.

Sőt, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a gombát hámozni sem kell, nem kell lehúzni a héját, esetleg a talpából érdemes egy vékony karikát levágni, ha már nem teljesen friss. A gomba különben is könnyen romlik nyers és főtt állapotában egyaránt, ezért ha már hámozásra szorulónak ítéljük, jobb, ha el sem készítjük, vagy inkább már meg sem vesszük.

Tejszínes-gombás spagetti hozzávalói

  • 40 dkg tészta
  • 50 dkg gomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg füstölt szalonna vagy kevés olaj és füstölt ételízesítő kocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. liszt vagy étkezési keményítő
  • kevés őrölt pirospaprika (elhagyható)

Tejszínes-gombás spagetti elkészítése

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A gombát folyó víz alatt gyorsan átmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A tönkjét sem kell kidobni, vagy a gombafejekkel együtt szeleteljük, vagy törjük ki a fejből, és karikázzuk fel külön.
  2. A szalonnát vágjuk apró kockákra, majd óvatosan süssük ki a zsírját. Szalonna hiányában tegyünk egy kevés olajat vagy más zsiradékot a lábos aljára. A szalonnazsírra vagy egyéb felhasznált zsiradékra dobjuk rá a hagymakockákat, és pároljuk üvegesre.
  3. Adjuk a dinsztelt hagymához a gombát is, öntsünk alá egy nagyon kevés vizet, sózzuk, és fedő alatt kezdjük el párolni. A gomba elég sok vizet fog engedni, de szükség esetén pótoljuk a vizet. (Nem kell túl bő lére hagyni.)
  4. Amíg párolódik a gomba, főzzük ki a tésztát, illetve keverjük el a lisztet vagy keményítőt a tejszínnel.
  5. Ha megpuhult a gomba, öntsük hozzá a lisztes tejszínt, és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a szaftot. (Füstölt szalonna hiányában morzsoljunk bele egy füstölt ízű kockát is, mielőtt a tejszínt hozzáadnánk.) Ízlés szerint szórjuk meg egy kevés pirospaprikával, és keverjük el alaposan.
  6. Tálalás előtt összekeverhetjük a tejszínes gombát a tésztával, de a gombás szószt a tésztahalom tetejére merve is tálalhatjuk.

Tipp

Spagettin kívül makarónival, pennével, orsótésztával, kagylótésztával is tálalható.

Jó étvágyat!