Egyszerű krumplisaláta

A majonézes krumplisaláta talán gyakoribb vendég az asztalokon, ugyanakkor ez a majonéz nélküli változat sokkal könnyebb és ugyanolyan finom. Újburgonyával készítve könnyű és hűsítő nyári salátaként is kínálhatjuk.

Számomra hosszú ideig ez volt a krumplisaláta csupa nagybetűvel, hiszen a mi családunkban legtöbbször ez a majonéz nélküli változat készült. A majonézes változat inkább ünnepi alkalmakkor jutott főszerephez.

A salátát előző nap is elkészíthetjük, így a hűtőben tökéletesen összeérnek az ízek, mire a tálalásra kerül a sor.

Egyszerű krumplisaláta hozzávalói

 • 60 dkg burgonya
 • 2-3 fej lilahagyma (esetleg vöröshagyma)

a salátaléhez

 • fél liter víz
 • 5 ek. cukor
 • 3 ek. ecet 10%-os ecet
 • 1 mk. só

Egyszerű krumplisaláta elkészítése

 1. A burgonyákat alaposan megmossuk, majd héjában feltesszük főni. Ha nem egyforma méretűek a burgonyák, a nagyobbakat szúrjuk meg egy-két helyen egy hegyes késsel, így nagyjából egyszerre fognak megfőni.
 2. Amíg fő a burgonya, vágjuk fel a hagymát laskára (először a hagymát félbe vágjuk, majd felszeleteljük, így csinos félkarikákat kapunk), és készítsük el az ecetes-cukros salátalevet.
 3. A salátalé hozzávalóit keverjük el, amíg a cukor és a só is feloldódik. Kóstoljuk meg. Finom édeskés-savanykásnak kell lennie. Nem baj, ha kicsit erőteljesnek tűnik az íze, mert így lesz igazán jó íze végül a salátának. Szükség szerint adjunk még hozzá cukrot, ecetet vagy egy kis vizet, hogy kiegyenlítsük az ízeket.
 4. Ha megfőttek a burgonyák (egy hegyes kést beléjük szúrva érezhetően puhák), öntsük le róluk a forró vizet, és engedjük fel hideg vízzel. Egyszer-kétszer lecserélhetjük a hideg vizet, hogy a burgonya héja alaposan lehűljön, majd húzzuk le a burgonyák héját.
 5. Karikázzuk fel a krumplikat, és dobáljuk a salátalébe, adjuk hozzá a hagymát is. Ha nem lepné el teljesen, keverjünk még egy kis levet. Két-három órán belül fogyasztható, de igazán másnapra érnek össze az ízek.

Jó étvágyat!