Tojáslikőr karácsonyi fűszerekkel

Tojáslikőr karácsonyi fűszerekkel? Miért ne? A karácsony és a húsvét egyik elmaradhatatlan itala a tojáslikőr. Ez inkább egy karácsonyi tojáslikőr recept, hiszen karácsonyi fűszerekkel készül.

Az egyenként kimért fűszerek helyett készülhet mézeskalács fűszerkeverékkel is, ebből kb. 1 evőkanálnyit adjunk a tojáslikőrhöz. A fűszerek mennyiségét akár változtathatjuk is, egyedül a szegfűszeggel bánjunk csínján, mert erőteljes íze enyhén keserű irányba viheti az amúgy édeskés italt.

Készíthetjük alkohol nélkül is, ebben az esetben gyerekek is fogyaszthatják, viszont így egy-két napra csökken a tojáslikőr eltarthatósági ideje.

Fontos, hogy megbízható helyről beszerzett friss tojásokat használjunk a tojáslikőr elkészítéséhez.

Ebből a mennyiségből nagyjából egy liternyi kellemesen alkoholos, nem túl erős, krémes állagú tojáslikőrt kapunk. Ha sűrű tojáslikőr a cél, csökkentsük némileg a tej mennyiségét. A vodka pálinkával vagy whiskyvel is helyettesíthető.

Tojáslikőr karácsonyi fűszerekkel hozzávalói

6 tojás
0,5 dl méz (vagy más édesítő)
4 dl habtejszín
4 dl tej
1,5-2 dl vodka
1/2-1 ek. vaníliakivonat vagy 1,5-2 zacskó vaníliás cukor
1 kk. őrölt szerecsendió
1/2 tk. őrölt fahéj
½ kk. őrölt kardamom
½ mk. őrölt szegfűszeg

Tojáslikőr karácsonyi fűszerekkel elkészítése

1. A tejszínt és a tejet forraljuk fel.

2. Közben üssük fel a tojásokat, tegyük mindet egy nagyobb tálba vagy fazékba, adjuk hozzá a mézet és a fűszereket, majd alaposan keverjük el egy kézi habverővel. Nem kell felverni vagy habbá verni, addig keverjük, amíg teljesen egyneművé válik.

3. A felforrt tejszínes tejet apránként, vékony sugárban csorgassuk az elkevert fűszeres tojásokhoz, miközben folyamatosan és erőteljesen keverjük tovább a habverővel, nehogy kicsapja a forró tej a tojást.

4. A tej kellő mértékben hőkezeli a tojásokat, így további hevítésre nincs szükség. Ha mégis szeretnénk átforrósítani a tojásos tejet, ezt nagyon óvatosan tegyük meg, mert a túlzott hőtől a tojás kicsapódhat, ami szemcséssé és élvezhetetlenné teszi az italt.

5. A forró italt hűtsük ki, adjuk hozzá a vodkát, majd palackozzuk. Akár azonnal fogyasztható, de pár óra elteltével vagy másnapra érnek össze igazán az ízek. Fogyasztás előtt rázzuk fel.

Gasztroajándék

Ajándékba is adhatjuk a csinos palackokba töltött tojáslikőrt. Az ajándék részét képezheti a recept is, melyet nyomtassunk vagy írjunk rá egy szép kártyára.

Tipp

Hideg helyen vagy a hűtőszekrényben kb. egy hónapig biztosan eláll az alkoholos tojáslikőr. Minél tovább áll, annál finomabb lesz, annál jobban összeérnek az ízek. Az alkohol nélküli változatot egy-két napon belül fogyasszuk el, és szintén tároljuk hideg helyen.

 

Kellemes ünnepeket kívánok!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .