A kekszek, aprósütemények titkai

kekszek, aprósütemények titkai, konyhai titkok, olcsó ételreceptek

A kekszek, aprósütemények titkai is igen sokfélék, ám cseppet sem bonyolultak. A konyhában sokat sürgölődők közül is kevesen szoktak aprósüteményt, kekszet sütni, mert macerás elfoglaltságnak tartják, és egyszerűbb a boltban megvenni. Pedig a házi kekszeknek nincs párja, és arra is vannak apró trükkök, hogy ez a konyhai művelet is gyors és időtakarékos legyen.

Itt és most leginkább a keksz jellegű aprósüteményekről lesz szó, a kelt tésztával készülő pogácsák és más sós aprósütemények, a pozsonyi tésztás aprósütemények vagy a leveles tésztával, rétestésztával készülő, esetleg habcsók jellegű aprósütemények más kategóriát képeznek.

 

A kekszek, aprósütemények hozzávalói

A legegyszerűbb aprósütemények valóban egyszerű keksz alaprecept szerint készülnek, kevés hozzávalóval. A hozzávalók legtöbbször liszt, cukor, tojás és zsiradék. Sós változatban cukor helyett só és némi tejföl, sajt vagy túró. A sós és az édes változatokat is lehet bonyolítani további hozzávalókkal és ízesítőkkel, ezt mindig az aktuális recept határozza meg.

 

A zsiradék

A zsiradék az igazán jó minőségű és ízű aprósütemények és kekszek esetében vaj, gyengébb minőség esetén margarin, ami jóval olcsóbb.

A zsiradék egy sarkalatos pont: az omlós kekszek elkészítésénél nagyon fontos, hogy hidegen kerüljön a tésztába. Ahhoz, hogy a hideg vajat vagy margarint a többi hozzávalóval tésztává dolgozhassuk, célszerű apró darabokra vágni vagy inkább egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelni. Így könnyen összedolgozhatjuk a többi hozzávalóval, mielőtt még felolvadna.

Vannak aprósütemények, melyekbe olvasztott vagy szobahőmérsékletű zsiradék kerül, erről a recept ad tájékoztatást.

 

A kekszek, aprósütemények pihentetése

Az aprósütemények tésztáját általában pihentetjük, vagyis inkább hűtjük. A kész tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább egy-két órára hűtőszekrénybe tesszük, de még jobb, ha egész éjszakára. A hűtés lényege, hogy a tészta könnyebben nyújtás után könnyebben szaggatható legyen, megtartsa a formáját, amíg a tepsire helyezzük.

A tészta formázása

A tésztát vegyük ki a hűtőből. Ha csak egy-két órát állt a hűtőben, akár azonnal dolgozhatunk vele, ha egész éjszakán át a hűtőben pihent, várjunk egy picit, amíg éppen annyira felmelegszik, hogy nyújtani tudjuk. A nagyon hideg tészta nagyon kemény, szinte lehetetlen vállalkozás kinyújtani, a túlmelegedett tésztával viszont nagyon nehéz bánni, szinte lehetetlen szépen kiszaggatni, szakadhat és ragadós lehet.

Két folpack között szoktam nyújtani a tésztát, így nem szükséges alálisztezni, könnyebb fölszedni a kiszúrt formákat, és nem lesz minden tésztás, így könnyebb a mosogatás is.

A kinyújtott tésztát kiszaggatjuk a tetszőleges sütemény kiszúró formákkal.

 

A kekszek, aprósütemények sütése

A sütés is sarkalatos pont. A legtöbb kekszfélének elegendő, ha mindössze 7-8, maximum 10 percig sül nagyjából 180 fokos sütőben. Ha túlsütjük, megég és kemény lesz.

Nem kell megijedni, ha még puha, amikor kivesszük a sütőből, hűlés közben fogja elérni a megfelelő állagot.

Ha elkezd barnulni az alja vagy a teteje, mindenképpen vegyük ki a sütőből. Kis gyakorlat után már a tészta felszínén is látni fogjuk, hogy mikor nyilváníthatjuk késznek. Amíg a sütik közepén a szélétől eltérő színű folt látszik, addig szüksége van további sülésre. Amikor a sütik teteje egységes színű és kinézetű, gyakorlatilag elkészültek. A biztonság kedvéért ilyenkor még egy percig hagyhatjuk sülni, de figyeljünk oda, nehogy megégjen az aljuk.

Óvatosan vegyük le a sütőlemezről a sütiket (némelyik a puhasága ellenére is törékeny lehet), és lehetőleg rácson hagyjuk kihűlni.

Érdemes sütőpapírt tenni a sütőlemezre, így a tepsi mosogatása is egyszerűbb lesz, és biztosan nem ég rá a tepsire a sütemény.

 

Miért jó, ha van otthon keksz vagy aprósütemény?

Szeretem, ha mindig tele a kekszes doboz, így mindig van mihez nyúlni, ha tízóraira vagy uzsonnára a gyümölcs, a tea vagy a kávé mellé valami szilárdat is enne az ember. De a kekszek egy könnyű reggelit is kiegészíthetnek, vagy lehet belőlük desszert (akár pohárkrém kiegészítőjeként is), vagy csak úgy nassolásképpen is jól jöhet, bár ez utóbbit egészségesebb elkerülni.

És persze ez azért is nagyon jó, mert ha váratlan vendég érkezik, általában egy teával vagy kávéval megkínáljuk, és milyen elegáns, ha kap mellé néhány finom házi aprósütemény.

 

Időgazdálkodás – többet rövidebb idő alatt

Régen mindig egy-egy aprósütemény tésztáját készítettem el, majd hűtöttem, aztán kinyújtottam, kiszaggattam, és megsütöttem. Ez egy kisgyermek mellett persze praktikusabbnak bizonyult így, de összességében sokkal-sokkal időigényesebb is volt.

Egy ideje más módszerhez folyamodtam.

Kiválasztom az összes receptet, amit szeretnék elkészíteni, ami nálam egyszerre úgy két-három hónapra elegendő mennyiséget és nagyjából négy-ötféle süteményt jelent, ami elegendő változatosságot biztosít.

Aztán kinyitom a jó nagy konyhaasztalt, majd szép sorban elkezdem összeállítani a tésztákat. Ez a módszer azért nagyon időtakarékos, mert egyszerre előveszem a szükséges edényeket, a mennyiségek kiméréséhez használt mérleget, mérőpoharat, mérőkanalakat, ugyanígy az alapanyagokat, lisztet, cukrot, zsiradékot és egyebeket. Tehát nem kell minden tészta elkészítéséhez külön mindent előszednem, majd elpakolnom, hanem ott van minden egyszerre.

Majd szépen mennek az összeállított tészták a hűtőbe.

Másnap előveszem a nyújtódeszkát, sodrófát, folpackot, kiszúró formákat, és indulhat a formázás, majd a sütés. Begyújtom a sütőt, és egyetlen előmelegítéssel végigsütöm a repertoárt.

Így gyakorlatilag nagyjából kétszer 2-2,5 órás munkával két-három hónapra elegendő kekszet és aprósüteményt tudok megsütni.

Tovább takarékoskodhatunk az idővel, ha az aprósütemények tésztájának készítését olyan időpontra időzítjük, amikor egyébként is a konyhában vagyunk, így a főzés közbeni holtidőt vagy annak egy részét is kihasználhatjuk.

 

+ 1 tipp Gasztroajándék

A házi aprósütemény és keksz ajándéknak sem utolsó. A keksz száraz hozzávalói is képezhetik gasztroajándék tárgyát, amihez egy szép kártyát is mellékeljünk, melyre ráírtuk vagy rányomtattuk a receptet. Mindkét ajándékozási formához remek csomagolási ötletek találhatók itt, sütis dobozok hajtogatásához pedig itt.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .