Tonhalas tészta – olaszosan, paradicsomosan

tonhalas tészta, olaszos tonhalas tészta, sugo

Az olaszos tonhalas tészta egyszerűen és gyorsan elkészíthető, nagyon finom tésztaétel. Egyetlen apróságtól még tökéletesebb lesz a végeredmény.

Gyakorlatilag annyi idő alatt elkészül, amíg megfő a tészta. Leggyakrabban konzerv tonhallal készítem, szerintem finomabb is így, de fagyasztott tonhallal vagy egyéb lapos, nem szálkás hallal is elkészíthető. (A biztonság kedvéért tapogassuk végig a kiolvasztott halszeleteket, és szedjük ki az esetleges szálkákat egy csipesszel, mielőtt belefőznénk az ételbe.)

Nyáron a szósz egy részét vagy egészét friss hámozott paradicsomból is készíthetjük, ám ez meghosszabbítja a főzési időt. Friss fűszerekkel is készíthetjük, ezeket vágjuk nagyon finomra és a szárítotthoz képest nagyjából dupla mennyiséget használjunk.

Sokkal finomabb és mutatósabb a végeredmény, ha nagyobb haldarabok is maradnak a szószban, ezért ne keverjük szétmállásig a halat. A halkonzervben lévő folyadékot – akár olaj, akár sós lé – érdemes felhasználni az étel készítésénél a gazdagabb ízhatás kedvéért.

 

Tonhalas tészta hozzávalói (kb. 2-3 adag)

35-40 dkg penne tészta

kb. 7 dl paradicsomlé

2 tk. szárított bazsalikom
0,5 tk. szárított rozmaring
0,5 tk. szárított szurokfű

bors (elhagyható)
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk. étkezési keményítő
2-3 kis tonhalkonzerv vagy 20-30 dkg fagyasztott tonhal (illetve egyéb szálka nélküli hal)
2 ek. olívaolaj vagy ha olajos tonhalkonzervet vettünk, ebből 2 evőkanálnyi

 

Tonhalas tészta elkészítése

1. Forraljunk egy nagyobb fazékban vizet a tésztának.

2. Tisztítsuk meg a hagymákat, és külön-külön vágjuk nagyon finomra.

3. Ha olajos tonhalkonzervet használunk, öntsük le róla az olajat, de fogjuk fel egy bögrébe vagy tálkába.

4. Egy mélyebb serpenyőbe vagy lábosba tegyünk olívaolajat, illetve ha olajos tonhalkonzervet vettünk, ebből a halas olajból öntsünk bele 2 evőkanálnyit. Dinszteljük meg a vöröshagymát, majd amikor már jól megfonnyadt, adjuk hozzá a fokhagymát is. Dinszteljük tovább, míg a fokhagymának felszáll az illata.

5. Öntsük a dinsztelt hagymára a paradicsomlevet, adjuk hozzá a fűszereket, majd hagyjuk rotyogni, míg a hagymák megpuhulnak. Ha fagyasztott halat használunk, azt is adjuk a paradicsomos szószhoz, ebben az esetben a recept 9. lépését majd kihagyjuk.

6. A keményítőt keverjük ki egy kevés paradicsomlével vagy vízzel, és tegyük félre.

7. Ha felforrt a víz, adjuk hozzá a tésztát, és főzzük meg. Az olaszos tésztaételekhez al dente tészta dukál, ehhez elegendő kb. 5-6 perc főzés, ám szűrés után le kell fedni, majd állni hagyni további kb. 3-4 percig. (Aki nem szereti az al dente tésztát, bátran főzheti puhábbra.)

 

Tészta főzése (így nem fog ragadni)

 

8. Ha elkészült a paradicsomos szósz, adjuk hozzá a keményítős folyadékot, keverjük jól el.

9. Adjuk hozzá a konzerv halat is. Ha a tonhalkonzerv sós lével készült, ezzel a lével együtt öntsük a paradicsomhoz. Ügyeljünk, hogy nagyobb haldarabok is maradjanak a szószban.

10. Forraljuk jól össze az egészet.

11. A paradicsomos halas mártást a tésztával tálaljuk. Bár a halhoz nem nagyon illik a sajt, ízlés szerint kínálhatunk hozzá reszelt sajtot is.

 

 

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .