Túró rudi recept

túró rudi recept

Gyerekek és felnőttek kedvence a túró rudi, ami házilag is könnyen elkészíthető. Nálam mindig lapul a fagyasztóban pár darab.

Egyáltalán nem olyan vészes az elkészítése, mint amilyennek elsőre tűnhet, csak egy picit pepecselős, de egy-két alkalom után rááll az ember keze, aztán már csak gördülnek le a gyártósorról a rudik.

Igen, akár nagyobb adag is készíthető, ha már úgyis macerázunk vele, aztán irány a fagyasztó, egy hónapig egészen biztosan semmi baja nem lesz. Nálunk ennél tovább még nem volt idejük hűsölni. Ennek a fagyasztós megoldásnak csak egy hátránya van, időben ki kell találni, ha enni szeretnénk belőle, mert ki kell engednie. (Bár nyáron akár túrófagyiként is funkcionálhat.)

Mellette szól még érvként, hogy jó minőségű csokoládéval készítve is sokkal olcsóbb, mint a bolti változat, biztosan minden alapanyag jó minőségű, adalékmentes, szóval kisgyermekeseknek és rudirajongóknak mindenképpen kötelező.

Túró rudi házilag – hozzávalók

 • 0,5 kg tehéntúró
 • 13 dkg (por)cukor vagy más édesítő
 • 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
 • 0,5 citrom leve
 • 1 zacskó vaníliás cukor

bevonáshoz

 • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
 • kevés tejszín

formázáshoz
egy zacskó (akár a túró zacskója is) vagy habzsák vagy műanyag flakon
sütőpapír és tálca

Túró rudi recept

 1. A túrót törjük át egy szitán, esetleg villával nyomkodjuk nagyon krémesre. Adjuk hozzá a citromlevet, citromhéjat, cukrot, vaníliáscukrot, és keverjük el jó alaposan.
 2. A formázást legegyszerűbben a kinyomásos technikával végezhetjük el. Ehhez tömjük a zacskóba vagy habzsákba a túrót. A zacskó sarkát vágjuk le úgy, hogy kb. rudi átmérőjű nyílást kapjunk, és nyomjunk rudikat egy tálcára. (A flakonos módszernél vágjuk ketté a flakont, tekerjük rá a kupakot, és a flakon felső részébe tömörítsük be a túrókrémet. Vegyük le a kupakot, és például egy pohár aljával, kanállal vagy akár kézzel nyomjuk ki a rudakat a flakon száján.
 3. A kinyomott rudakat kézzel kicsit megigazgathatjuk, majd tegyük tálcával együtt a fagyasztóba kb. 2 órára.
 4. Mielőtt kivennénk a fagyasztóból a rudakat, tördeljük egy bögrébe a csokoládét, és vízfürdőben olvasszuk meg. Keverjünk hozzá kevés tejszínt is, hogy kicsit hígítsunk rajta.
 5. Vegyük ki a fagyott rudakat, és gyorsan dolgozva mártogassuk őket egyesével a csokoládéba, majd fektessük sütőpapírra. Szükség esetén húzzuk le a felesleges csokit a rudakról, vagy kenjük szét egy szilikonecset segítségével, hogy mindenhol egyenletesen befedje a rudakat a csoki. A fagyos túrón gyorsan megdermed majd, és a rudak így könnyen lejönnek a papírról.
 6. Ezzel a rudak elkészültek. Mehetnek a hűtőszekrénybe egy héten belüli fogyasztásra, vagy tegyük visszazárható (zip) zacskóba, és mehetnek a fagyasztóba.

Jó étvágyat!