Uborkás szendvics, avagy a királynő uzsonnája

uborkás szendvics, királynő, uzsonna, snack, brit

Az uborkás szendvics az angol ötórai tea (magyarul: uzsonna) hagyományos kelléke. Egy nagyon egyszerű snack, amit nagyon könnyű jól és legalább ilyen könnyű rosszul elkészíteni.

A titok egyszerű, a hozzávalóknak frissnek és kiváló minőségűnek kell lenni, a szendvics maga pedig nem lehet ázott vagy állott.

Az eredeti recept szerint hófehér és nagyon vékonyra szeletelt szendvicskenyér adja az alapot, amit kiváló minőségű vajjal kennek meg. A kenyér héját levágják a vajat pedig egészen a kenyér széléig elkenik, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletesen befedje a kenyérszeletet, mert csak így biztosítható, hogy a kenyeret az uborka ne áztassa el.

A két szelet vajas kenyér közé legalább két réteg hámozott és nagyon vékonyra szeletelt fürtös uborka kerül. Az uborkát közvetlenül tálalás előtt szeletelik, majd sóval és kevés citromlével ízesítik. A kész szendvicset keresztben téglalap alakúra vágják. A brit királyi udvarban úgy tartják, hogy a hegyes vagy csúcsos tárgyak nem hoznak szerencsét, ezért a szendvicsek sarkait tálalás előtt levágják.

Az uborkás szendvics könnyű és üdítő, nyáron kifejezetten hűsítő. Tálalhatjuk reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy vendégváró falatka is lehet belőle. Piknikdobozba is tehetjük, de ügyeljünk arra, hogy az előkészített kenyérszeletek közé csak közvetlenül a tálalás előtt kerüljön uborka.

 

Uborkás szendvics hozzávalói

4 szelet kenyér (toast vagy szendvicskenyér)
4 dkg vaj (semmiképpen sem margarin)
2 kisebb fürtös uborka
citrom

 

Uborkás szendvics elkészítése

1. A kenyeret vékonyra szeleteljük és levágjuk a héját. Ha szeletelt kenyérrel dolgozunk, esetleg valamilyen nehezékkel lenyomhatjuk a kenyérszeleteket, hogy vékonyabbak és tömörebbek legyenek.

2. A puha vajat keverjük ki sóval és kevés citromlével, majd vékonyan, de gondosan vajazzuk meg a kenyérszeletek egyik oldalát. (Ha csak egy-két szendvicset készítünk, a vajazott kenyérre is szórhatjuk a sót és csöpögtethetjük a citromlevet, amit kicsit kenjünk szét a vajon. Ízlés szerint az uborkát is ízesíthetjük, de így könnyebben levet enged, ezért én ezt a megoldást inkább kerülöm.)

3. Az uborkát hámozzuk meg, majd uborkagyalun gyaluljuk vékonyra, esetleg egy éles késsel szeleteljük fel nagyon vékonyan az uborkákat.

4. A kenyérszeletek vajas felét borítsuk be uborkával, hogy az uborkaszeletek kicsit fedjék egymást és takarják el az egész kenyérszeletet, majd helyezzünk rá ugyanígy még egy sor uborkát, végül fedjük be egy másik szelet kenyér vajas felével.

5. Óvatosan nyomjuk össze a szendvicset, végül vágjuk téglalap vagy háromszög alakúra, esetleg szaggassunk belőle kör alakú falatkákat.

 

Uborkás szendvics másképp

Amerikában is készítik ezt a hagyományos szendvicset, de vaj helyett zsíros tejföllel vagy krémsajttal kenik meg a kenyeret, az uborkát pedig kaporral vagy más zöldfűszerrel hintik meg.

Európában általában fehér toastkenyérrel készül, amit átlósan háromszögekre vágnak, de pogácsaszaggatóval kivágva kör alakú falatkákkal is találkozhatunk.

Ízlés szerint bármilyen kenyérrel készülhet, magos vagy búzacsírás kenyérrel például teljesen új dimenzióba kerül ez az egyszerű szendvics.

Fürtös uborka helyett kígyóuborkát is használhatunk, de szeletelés előtt mindenképpen hámozzuk meg.

Ínyencek a vajhoz keverhetnek egy gondolatnyi reszelt citromhéjat is.

 

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .