Köles főzése

A köles egy nagyon egészséges, ám részben már elfeledett és méltatlanul mellőzött, igen jó ízű gabonaféle. Köretként sokféle módon variálható, de töltelékek dúsítására is használhatjuk rizs helyett.

Igazi gyomorkímélő táplálék. Mindemellett lúgosító hatású, és diétázók számára is előnyös, hiszen hosszú időre eltelít, és csökkenti az éhségérzetet. Az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz, telítetlen zsírsavakban is gazdag. Védi az érfalakat, erősíti a kötőszövetet, és jótékony hatású a bőrre is.

A gyomor mellett a pénztárcát is kíméli. A többi gabonafélétől eltérően nem kétszeres, hanem háromszoros mennyiségű vizet igényel a főzéshez, ami azt is jelenti egyúttal, hogy határozottan kiadós gabonaféle, hiszen alaposan megduzzadnak a szemek.

Édes és sós ételekhez is felhasználható, akárcsak a rizs, ami nagyon jól kiváltható ezzel a jó ízű gabonafélével.

Főtt köles hozzávalói

1 rész köles
3 rész víz

Köles főzése

1. Forraljuk fel a vizet. Közben egy szűrőben mossuk át a kölest.

2. Tegyük a forrásban lévő vízbe, amihez adjunk némi sót is. Újraforrás után vegyük takarékra a lángot, majd fedő alatt pároljuk puhára. Időnként keverjük át.

3. Ha már felszívott minden vizet, ellenőrizzük, hogy valóban megpuhultak-e a szemek. Amennyiben nem, úgy adjunk hozzá még egy kevés forró vizet. Amikor véglegesen elkészültnek nyilvánítottuk, zárjuk el alatta a hőforrást, fedjük le, és tálalásig hagyjuk letakarva.

Tippek

Ahhoz, hogy igazán pergős legyen, hosszabb ideig kell állnia, így akár előző nap is elkészíthetjük.

Ha köretnek szánjuk, kevés dinsztelt hagymás zsiradékon is átforgathatjuk, majd ezt követően öntsük fel a forró vízzel, és főzzük készre. A főzés megkezdésekor adhatunk hozzá különböző zöldségeket is, így még finomabb köretet kapunk, vagy akár egytálételként is megállja a helyét. Bátran fűszerezhetjük is.

Ha desszertnek szánjuk, víz helyett tejben is főzhetjük.

3-4 napig eláll a hűtőben, ha natúr párolt változatban készül, így egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk, és mindig az aktuális felhasználás függvényében ízesíthetjük édesre vagy sósra. Ha mégsem fogyna el, bátran lefagyaszthatjuk.

 

Jó étvágyat!