Egyik kedvenc adventi sütim egy baleset, vagy inkább az én ügyetlenségem eredménye. Eredetileg vaníliás kiflik készültek volna, de a recept alapján elkészített tésztából hamarabb kötöttem volna pulóvert, minthogy kiflikké álljon össze. Így aztán fogtam magam, kinyújtottam, és kiszaggattam a tésztát, így születtek a vaníliás-diós holdak.
Nagyon finom, nálunk a szélesebb családban is mindenki nagyon szereti, tehát az ízével az ég világon semmi baj, csak a tésztája valahogy alkalmatlan a kifligyártásra. (Vagy én voltam ügyetlen, de azóta sem próbáltam kifliket formázni belőle, mert nekünk nagyon bejött ez a változat.)
A linzertésztát nem kell sokáig sütni, vigyázzunk, hogy ne égjen meg. A linzertésztán ránézésre látszik, hogy mikor készül el, de tényleg elég neki 8-10 perc. Ha első ránézésre sületlennek tűnne és tapintásra puha, mire kihűl, finom omlós lesz.
Valójában ez is „csak” egy linzertészta, amit a darált dió tesz különlegessé, és a tetejét befedő sok-sok vaníliás porcukor. Olyanok ezek a sütik, mint a hótakaró alatt pihenő táj. Igazi adventi hangulat, sőt maga a fehér karácsony.
Vaníliás-diós holdak hozzávalói
28 dkg finomliszt
10 dkg darált dió (vagy más csonthéjas)
7 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
20 dkg vaj vagy margarin
1 zacskó vaníliás cukor
a tetejére 4 dkg porcukor és 3 zacskó vaníliás cukor
Vaníliás-diós holdak elkészítése
1. A lisztet a darált dióval (vagy más csonthéjassal), a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a 2 tojássárgával tálba tesszük, és hozzáadjuk a feldarabolt vajat. Sima, egyenletes tésztává gyúrjuk, majd folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. Egy-két napig eláll a tészta a hűtőben.
2. Két folpack között kinyújtjuk, és kis holdakat szaggatunk belőle. (Én egy kör alakú pogácsaszaggatóval szoktam kikanyarítani a kis holdacskákat, de akár havas fenyők vagy hópihék is készülhetnek belőle.)
3. 200 fokon (3-as fokozat) kb. tíz percig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg a holdak.
4. A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd rácsra szedjük, és még melegen megszórjuk jó vastagon a vaníliás porcukorral.
5. Hűtsük ki teljesen, és tegyük jól záródó dobozba. Hetekig eltartható.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.