A linzertészta titkai (omlós tészta)

linzertészta, omlós tészta

Régebben nagyon divatosak voltak a különféle linzertorták az uzsonnák alkalmával, de manapság is igen sokféle süteményt készítünk omlós linzertésztából. Gondoljunk csak bele, a rácsos sütemények, a piték és az aprósütik, kekszek készítése mind-mind az omlós linzertészta alapjain nyugszik. A linzertészta titkai ismeretében bármelyik tökéletesen sikerülhet.


A franciák quiche (kis) nevű étele is eredetileg omlós tésztából készül (bár én jobban szeretem leveles tésztával, és ez sem szentségtörés), sőt az angol nyelvterületen (főleg Amerikában) is nagyon kedveltek a különféle édes és sós pie (páj) receptek, szintén omlós tésztával.

A linzertészta titkait Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! című könyvéből tanultam én magam is. Ezen titkok ismeretében kezdőként is bátran nekiugorhatunk a linzertészta készítésének, hiszen őrült nagy hibát nem lehet elkövetni, ha néhány apróságra odafigyelünk.

A linzertészta titkai közül talán legfontosabb a hideg zsiradék és a gyors gyúrás
Ha a zsiradék felmelegszik, a tészta morzsalékossá válik, szétesik, ezért gyorsan kell összegyúrni a hozzávalókat. Ha a zsiradék mégis felolvadna, egy tojásfehérjével segíthetünk a helyzeten, amivel újra gyúrjuk át a tésztát, majd nedves konyharuhába csavarva tegyük azt a hűtőbe.

Fontos a liszt

Nem kell különösebb lisztminőségre gondolni, de kizárólag finomliszttel készítsük, mert a rétesliszttől morzsálódik a tészta.

Pihentetés

1-2 óra hosszat pihentessük a tésztát a hűtőben vagy más hideg helyen. Akár egy-két napig is eláll a nyers tészta a hűtőben, így akár előre is elkészíthetjük. Inkább több időt töltsön a hűtőben, mint kevesebbet.

Almás pite, omlós tészta, linzer
Almás pite

Ha kemény a tészta

Ha az összegyúrt tészta túl keménynek bizonyulna, kevés tejföllel vagy tejjel lazíthatjuk. (Vannak olyan receptek, melyek eleve tartalmaznak tejfölt.)

A kész tészta állaga

A gyorsaság ne menjen a minőség rovására. Az megfelelően összegyúrt tészta tapintása és színe egyöntetű, nem szemcsés, apróbb vajdarabok láthatóak benne.

Hogy ne púposodjon

Ha pitét vagy lapot sütünk, szurkáljuk meg, hogy eltávozhasson a gőz, ne púposodjon fel a tészta.

 

Csokis-kókuszos linzer, linzertészta, omlós tészta, aprósüti
Csokis-kókuszos linzer

Sütés

Előmelegített sütőbe tegyük, majd közepes hőfokon süssük. (Az aprósütiket akár közepes hőfok alatt is, hiszen nagyon gyorsan sülnek.)

A kisült tészta

Az aprósütiket kicsit hagyjuk a tepsiben hűlni, majd nagyon óvatosan emeljük át egy rácsra, ha szükséges, de akár a teljes kihűlésig is a tepsiben vagy sütőrácson maradhatnak, ha nem sütöttük meg jobban a kelleténél. (Az aprósütiknek 8-10 perc sütési idő elegendő, ha egy pici színt kap az alja, az pont megfelelő. Ha ennél jobban megsütöttük, minél előbb vegyük le óvatosan a sütőlemezről.)

A pitéket, linzertortát kihűlve daraboljuk, különben törik.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .