Villámgyors hagymasaláta

Ez a hagymasaláta nemcsak villámgyorsan elkészül, de olcsó és nagyon finom is.

Gyerekkoromban szinte minden ételhez szükségem volt valamilyen salátára (na jó, a meggyleveshez azért nem), és ha véletlenül nem volt otthon semmi egyéb, Anyukám ezt az egyszerű, de nagyon ízletes salátát készítette el.

Egy nagyon kedves sztorim is fűződik hozzá. Rögtön tanítás után a barátnőm felugrott hozzánk, és amikor meglátta a hagymasalátát, megkérdezte, hogy megkóstolhatja-e. Addig kóstolgatta, amíg nagyjából három adagot megkóstolt belőle, nekem pedig nem maradt az ebédhez, csak a levéből egy kevés. 😀

Lilahagymából és vöröshagymából egyaránt finom, csak arra kell ügyelni, hogy kellőképpen összeérjenek az ízek, tehát legjobb, ha már előző este elkészítjük.

Villámgyors hagymasaláta hozzávalói

  • 2 fej lilahagyma vagy vöröshagyma
  • kb. 1 mk. só
  • 2 ek. almaecet vagy 1 ek. 10%-os ecet
  • 2-3 ek. cukor (vagy más édesítő)
  • 2 dl víz

Villámgyors hagymasaláta elkészítése

  1. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük (vagyis laskára vágjuk), majd enyhén megsózzuk. (Nem fogjuk lemosni vagy leönteni a sós lét, tehát nem kell agyonsózni, csupán a hagyma harsogó ropogósságát vesszük el kissé a finom sózással.)
  2. Amíg a só teszi a dolgát, salátalevet keverünk. Az ecetet és a cukrot keverjük el, majd öntsük fel kb. 2 dl vízzel, és kevergessük, amíg feloldódik a cukor. Kóstoljuk meg, a salátalének kellemesen édeskés-savanykásnak és inkább erőteljesebb, mint vízízűnek kell lennie, hiszen a hagyma bőven fel fog venni az ízanyagokból.
  3. A salátalevet öntsük a hagymára, és fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe.

Tipp

Kínálhatjuk bármilyen sült vagy panírozott étel, illetve salátáért vagy savanyúságért kiáltó egytálételek mellé.

Jó étvágyat!