Mexikói babos-csirkés tészta

mexikói babos csirkés tészta

A mexikói babos-csirkés tészta egyszerűen és gyorsan elkészülő, laktató egytálétel.

Nagyon jó recept, ha kevés időnk van főzni, mégis szeretnénk főtt ételt tenni az asztalra. Nálam általában minden hozzávaló megtalálható itthon, így bármikor el tudom készíteni amolyan Jolly Jokerként.

Mexikói babos-csirkés tészta hozzávalói

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vörösbabkonzerv (250-300 gramm töltőtömeg)
  • 1 kukoricakonzerv (kb. 250-300 gramm töltőtömeg)
  • 2-3 szem paradicsom (elhagyható)
  • 30 dkg szarvacska tészta
  • kb. 0,5 liter alaplé (maradék húsleves leve vagy ételízesítős, leveskockás víz)
  • 2 ek. paradicsompüré vagy 3 dl paradicsomlé
  • 25 dkg kemény sajt
  • 2-3 ek. petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • egy csipet őrölt fahéj
  • őrölt római kömény (esetleg őrölt kömény)
  • 1 ek. olaj vagy más zsiradék

Mexikói babos-csirkés tészta elkészítése

  1. A csirkét vágjuk apró kockákra. A hagymákat tisztítsuk meg, és szintén vágjuk apró kockákra. A paradicsomokat negyedeljük, majd vágjuk félbe a cikkeket. A kukoricáról és a babról öntsük le a levét. A sajtot reszeljük le.
  2. Egy nagy serpenyőben vagy egy lábosban a zsiradékon fehéredésig pirítsuk a húst, majd adjuk hozzá a hagymákat, és kevergetve pirítsuk tovább egy-két percig.
  3. Adjuk hozzá a kukoricát, a babot, a paradicsomot, forgassuk át, adjuk hozzá a paradicsompürét vagy paradicsomlevet, fűszerezzük, keverjük jól át, majd adjuk hozzá a tésztát, öntsük fel az alaplével.
  4. Fedő alatt főzzük nagyjából 25 percig, amíg a tészta megpuhul. Időnként óvatosan átkeverhetjük. Nem baj, ha marad alatta egy kevés szaft. Ha túl szaftos lenne, hagyjuk egy kicsit fedő nélkül elpárologni. Szórjuk meg a sajttal, hagyjuk, hogy beleolvadjon, szórjuk meg a petrezselyemzölddel, forgassuk át, és már tálalhatunk is.

Tippek

Ha paradicsomlevet használunk paradicsompüré helyett, az alaplé mennyiségét is csökkentsük. Ha szükségesnek látjuk, főzés közben adhatunk hozzá még egy kevés alaplevet.

A sajt egészét vagy egy részét meghagyhatjuk a tálaláshoz, és a tányérokra szedett ételt is megszórhatjuk kevés friss petrezselyemzölddel.

Jó étvágyat!