Virsli készítése, hogy ne repedjen szét

Virsli készítése, virsli főzése, főtt virsli, szilveszter
Főtt virsli

A főtt virsli készítése tulajdonképpen nem bonyolult dolog, inkább a boltokban kapható sokféle virsli miatt okozhat fejtörést ez a művelet, de azért van egy-két titka.


A virsliknek alapvetően két csoportja létezik, a bőrös és a műbeles virsli. Az előbbi valódi bélbe van töltve, míg az utóbbi műanyagba.

A bőrös virslik családjába tartozik például a mostanában elterjedt és kedvelt juhbeles virsli, de az úgynevezett roppanós virslik és a bécsi virslik többsége is.

A közhiedelemmel ellentétben műbeles virslik nem feltétlenül gyengébb minőségűek, bár több gyengébb minőségű virsli kerül műbélbe. Ugyanakkor a jó minőségű műbeles virsli kiváló választás lehet mindazoknak, akik valami miatt idegenkednek a bőrös virslitől.

Elkészítésükkel kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy a bőrös virslit nem kell, sőt nem is szabad meghámozni, mivel így a bőrrel együtt lefejtjük a virslitöltelék egy részét is, és nem lesz túl bizalomgerjesztő a végeredmény. A műbeles virsliről viszont le kell húzni a műanyagot főzés előtt, mert legtöbb esetben ennek főzés utáni eltávolítása ritkán eredményez gusztusos végeredményt.

A csomagoláson általában egyértelműen feltüntetik, hogy bőrös vagy műbeles virslit rejt-e, amennyiben mégis kételyünk támadna, kezdjük el meghámozni az egyik végén. Ha könnyen leválik a külseje, akkor szedjük le róla, ha nem, akkor hagyjuk rajta. A műbélnek egyébként a tapintása is műanyagos, zacskó jellegű, míg a bőrös virsli külseje fakóbb és tapintásra inkább a bőrre emlékeztet.

Ennyi bevezetés után bátran nekiállhatunk a tökéletes virsli elkészítésének. A virsli főzésének legnagyobb titka a fentieken túl mégis az, hogy nem kell főzni. A virsli ugyanis egy főtt, hőkezelt húspépből készült készítmény, hasonlatos a párizsihoz, így valójában nyersen is megehetjük.

A tulajdonképpeni virslifőzés nem más, mint a virsli melegítése, amitől jól átforrósodik, így gyakorlatilag meleg étellé válik, s máris tálalható villás reggeliként, gyors vacsoraként, illetve a szilveszteri menü kihagyhatatlan éjféli főszereplőjeként.

Ha ténylegesen megfőzzük a virslit, tehát hagyjuk, hogy a víz forráspontig hevüljön, esetleg lobogjon is, ezzel egyrészt kifőzzük a virsli ízét, másrészt a bőrös virsli szétreped, a műbeles virslik többsége pedig pufók bálnává változik.

Viszont jó hír, hogy a főtt virsli mikrohullámú sütőben is elkészíthető.

A virsli továbbá jól fagyasztható. A fagyos virslit nem kell kiolvasztani főzés előtt, pont úgy dolgozhatunk vele, mint a friss virslivel, csak egy picit hosszabb idő alatt készül el. A műbeles virsliről érdemes fagyasztás előtt eltávolítani a műanyagot, nehogy főzés után érjen bennünket a kellemetlen meglepetés.

A virsli főzése tehát nem egy bonyolult mutatvány, lássunk is neki!

Főtt virsli hozzávalói

virsli
mártogatónak: ketchup, mustár, majonéz, torma ízlés szerint

Virsli készítése

1.    Amennyiben műbeles virslit készítünk, lehúzzuk a műanyag borítást a virslikről. A bőrös virsli nem igényel előkészítést.

2.    A virsliket egy lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a virsliket. Alágyújtunk, és addig melegítjük a vízben a virsliket, amíg a víz forráspont közelébe kerül. Ezt egyszerű megállapítani, mert a víz erősen gyöngyözik. (A víz alján nagyjából 80 fokon kezdenek megjelenni a buborékok, kb. 90 fokon gyöngyözik, és mint tudjuk, 100 fokon már forr.) A 90 fok bőven elég, hiszen hőkezelt termék, ezért nem kell megfőzni, csak jól átmelegíteni.

3. Fontos, hogy ne hagyjuk a főzővízben, mert túlfő és ízetlen lesz, de a főzővízből kivéve se sokáig tartogassuk, mert kihűl és megráncosodik. Mielőbb tálaljuk, hisz melegen a legjobb.

4. Mustárral, ketchuppal, majonézzel, tormával tálaljuk, kenyeret és friss zöldségeket is kínáljunk hozzá.

Virsli készítése mikrohullámú sütőben

1.    A műbeles virsliről húzzuk le a műanyagot, a bőrös virslivel nincs külön teendőnk. Egy mikrohullámú sütőben is használható edény aljára tegyünk kevés vizet, a virsliket öblítsük le vízzel, majd tegyük az edénybe. (Ha víz nélkül tesszük a mikróba a virsliket, a külsejük kissé megráncosodhat.)

2.    Tegyük az edényt mikrohullámú sütőbe. A mikrohullámú sütő beállításaitól és teljesítményétől függően egy pár virsli nagyjából 0,5-1 perc alatt forrósodik át. Nagyobb mennyiségű virsli átmelegítéséhez arányosan több időre van szükség, és félidőben érdemes átforgatni a virsliket. (Célszerűbb kisebb adagokban mikrózni.)

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .