Tojásos nokedli fejes salátával

Tojásos nokedli, tavasz, tojás, fejes saláta
Tojásos nokedli

A tojásos nokedli valamikor kifejezetten tavaszi étel volt, az első zsenge primőr fejes salátához szinte kötelező elemként társult. A tojásos nokedli maga pedig nem is volt másképp elképzelhető, mint fejes salátával.

Ismét csak azt tudom megállapítani, hogy nagyon változnak az idők, manapság már egész évben hozzájuthatunk a salátához, így akár a tojásos nokedli is egész évben szerepelhet az étlapon.

Ezzel az étellel kapcsolatban egy gyakori félreértést szeretnék eloszlatni. Ez az étel nem a tojásrántotta és a nokedli összekeverésével keletkezik. A kifőtt nokedlire öntjük rá a nyers tojást, majd addig sütjük így együtt a kettőt, míg a tojás eléri a megfelelő állagot. Apró különbség, de a végeredményt tekintve nagyon is lényeges.

A tojás mennyiségét az alapján változtathatjuk, hogy tojásosabban vagy kevésbé tojásosan szeretjük-e.

Tojásos nokedli hozzávalói

3-4 tojás

1-2 evőkanál zsiradék (pl. vaj)

a nokedlihoz:
35 dkg finomliszt
1 tojás
2-3 dkg vaj vagy egyéb zsiradék
1 teáskanál só + 1 teáskanál/liter a főzővízbe
kb. 4 dl víz

Tojásos nokedli elkészítése

1.    Először a nokedlit készítjük el. Felteszünk forrni egy nagy fazéknyi vizet.

2.    A nokedlihoz az olvasztott zsiradékot a sóval és a tojással összekeverjük, hozzáadjuk a víz egy részét, megint megkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Összekeverjük az egészet, és annyi vizet adunk még hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Nem kell kidolgozni, csak jól keverjük el.

3.    Ha felforrt a víz, adjunk hozzá literenként 1 teáskanálnyi sót, majd adagonként szaggassuk bele a tésztát. A kifőtt galuskákat öblítsük le hideg vízzel, csöpögtessük le.

4.    Ha kifőtt az összes tészta, tegyük félre egy kicsit. Üssük fel a tojásokat, adjunk hozzá kevés sót, és jól verjük fel.

5.    Vegyünk elő egy nagy serpenyőt, olvasszuk meg benne a zsiradékot, adjuk hozzá a nokedlit, majd öntsük rá a felvert tojásokat. Kevergetve süssük addig, míg a tojás eléri a kívánt állagot. (Van, aki jól megsütve szereti, míg mások kicsit lágyabban.)

6.    Fejes salátával vagy ízlés szerint önmagában, illetve egyéb salátával vagy savanyúsággal is tálalhatjuk.

Maradékmentő tipp

Ha bármilyen ételhez túl sok nokedlit készítettünk köretként, másnap a megmaradt nokedlit átalakíthatjuk tojásos nokedlivé.

Tipp

Egyszerűbb változatban tojásos tésztát is készíthetünk, ehhez a főtt tésztára ütjük a nyers tojást, és ugyanúgy sütjük meg, mint a nokedlis változatot.

 

Jó étvágyat!

 

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .