Zabpehelykása főzéssel vagy főzés nélkül

Zabpehelykása, zabpehely, tejmentes
Zabpehelykása

A zabpehelykása mostanában újra kezd divatossá válni az egészséges életmód jegyében. Korábban hosszú időre szinte teljesen elfeledett étel volt, talán azért, mert a háborús és az azutáni idők szegénységét idézte sokak számára. Pedig a zabpehely nagyon értékes tápanyagokat tartalmaz, könnyen emészthető gabonaféle, az egészséges ételek között szokatlanul olcsó is, sokféleképpen elkészíthető, ráadásul nagyon-nagyon finom. Kell ennél több?


A zabpehelykása nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető akár főzéssel, akár főzés nélkül. Főzés nélkül számolni kell az áztatási idővel is, ezért kicsit előre kell tervezni, főzéssel pedig szinte percek alatt elkészül.

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vacsorára, de akár desszertként is tálalhatjuk.

Nagyon finom krémes-édeskés kását ad akár édesítés nélkül is. Ezzel együtt ízlés szerint akár sósan is készíthető és tálalható. Nagyon sokoldalúan ízesíthető friss gyümölcsökkel, mazsolával és egyéb aszalt gyümölcsökkel, befőttel, lekvárral, kakaóporral vagy karobporral (szintén az egészséges táplálkozás jegyében), de adhatunk hozzá olajos magvakat, sőt akár magában is nagyon jó ízű. Sós változatban szintén adhatunk hozzá magvakat, fűszereket vagy például sajtot, párolt vagy nyers zöldségeket is.

A zabpehelykása készülhet főzéssel vagy főzés nélkül is. A tejmentes diéta vagy a vegetáriánus táplálkozás a tejet kizárja, de gabonatejjel vagy vízzel is bátran elkészíthetjük.

Zabpehelykása hozzávalói

2 bögre zabpehely
6 bögre tej, gabonatej vagy víz
kevés só a sós változathoz
cukor, illetve egyéb édesítő az édes változathoz (elhagyható)

a tálaláshoz:
az édes változathoz pl. friss vagy aszalt gyümölcs, befőtt, lekvár, kakaópor, karobpor, olajos magvak,
a sós változathoz pl. sajt, reszelt vagy apróra vágott zöldségek, friss vagy szárított fűszerek, olajos magvak

Zabpehelykása elkészítése főzés nélkül

1.    A zabpelyhet tegyük egy nagyobb tálba, majd öntsük fel tejjel, gabonatejjel vagy vízzel. A sós változathoz adjunk kevés sót, az édes változathoz adhatunk egy kevés cukrot vagy édesítőt, de el is hagyhatjuk.

2.    Hagyjuk állni legalább egy óra hosszát, illetve amíg felszívja a folyadék nagy részét és megpuhulnak a szemek. Akár egy éjszakán át is ázhat, ilyen esetben tegyük hűtőszekrénybe.

3.    Fogyasztás előtt ízesítsük, díszítsük ízlés szerint.

Zabpehelykása elkészítése főzéssel

1.    A tejet, gabonatejet vagy vizet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a zabpelyhet, majd közepes lángon, kevergetve főzzük, amíg megpuhulnak a szemek.

2.    Díszítsük, ízesítsük ízlés szerint. Hidegen és melegen is kínálhatjuk.

Jó étvágyat!

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .