Az egyszerűen és gyorsan elkészíthető halfasírt sok halfogyasztó kedvence. Ezzel a zabpelyhes változattal még egészségesebbé és laktatóbbá tehetjük ezt a halas fogást.
Gyorsan elkészül. Kínálhatunk mellé burgonyás vagy rizses köreteket, sült zöldségeket vagy salátát is.
Halburger formájában is tálalhatjuk, amit még ínycsiklandóbbá varázsolhatunk, ha majonéz helyett remuládmártással készítjük.
Zabpelyhes halfasírt hozzávalói
- 300 gramm tonhal (konzervből)
- 1 tojás
- ½ citrom leve (ízlés szerint lehet több is)
- 3 púpos ek. zabpehely
- 1 tk. halak fűszerkeverék
- ½ tk. só
- 1 tk. mustár
a forgatáshoz 8 dkg teljes kiőrlésű liszt)
a sütéshez 1 ek. olaj
Halfasírt készítése
- A zabpelyhet felöntjük egy deci forró vízzel, és kicsit átkeverjük. Félretesszük, hogy jól megduzzadjon és sűrű kása állagúvá váljon.
- A konzerv tonhalról leszűrjük a levét (akár sós lé, akár olaj). A halhúst egy tába tesszük, és villával összenyomkodjuk.
- A halhúshoz adjuk a tojást, a citromlevet, halak fűszert, sót, a mustárt és a zabpehelykását.
- A hozzávalókat egyneművé vegyítjük, majd kb. pingponglabda méretű golyókat formázunk belőlük, kissé ellapítjuk, és megforgatjuk a lisztben.
- Egy (lehetőleg teflonos) serpenyőben ½ tk. olajat hevítünk, beletesszük a serpenyőbe a halpogácsákat, a tetejükre csöpögtetjük a maradék ½ tk. olajat. Közepes vagy annál kicsit erősebb lángon mindkét oldalukat megsütjük, amíg kapnak egy kis színt és kissé ropogóssá válik a külsejük.
- Burgonyapürével, hasábburgonyával, serpenyős burgonyával vagy rizzsel is köríthetjük, illetve kínálhatunk mellé valamilyen salátát, remuládmártást vagy tartármártást is.
Tippek a zabpelyhes halfasírt készítéséhez
A masszát fűszerezhetjük friss zöldfűszerekkel, például kaporral, korianderrel, metélőhagymával, petrezselyemzölddel, valamint száraz fűszerekkel is, például borssal, római köménnyel, korianderrel.
Ízlés szerint a halpogácsákat forgathatjuk zsemlemorzsába is.
Maradék sült vagy főtt halból is készülhet. Ebben az esetben gondosan távolítsuk el az esetleges szálkákat a halhúsból (például passzírozással), mielőtt elkészítenénk a halas masszát.
Jó étvágyat!