Sütőtökös tekercs bögrésen

sütőtökös tekercs

Ez a sütőtökös tekercs szuper őszi sütemény. Különleges ízbomba, amit az alapanyagok bögrés adagolása miatt gyorsan össze lehet állítani.

A tekercs elkészítése igényel egy picike odafigyelést, de ha nem is lesz tökéletes a kinézete, az íz mindenképpen kárpótol.

Sütőtökös tekercs hozzávalói

a csésze 2 dl

a tésztához

  • 3 tojás
  • 1 csésze cukor
  • 2/3 csésze főtt vagy sült sütőtök (nyersen, tisztítva kb. 20 dkg)
  • ¾ csésze liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • ½ tk. só
  • ½ tk. őrölt gyömbér
  • ½ tk. őrölt szerecsendió
  • 1,5 tk. őrölt fahéj

a krémhez

  • 1 csésze cukor
  • 320 gramm mascarpone vagy natúr (sótlan) krémsajt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 tk. méz (elhagyható)

Sütőtökös tekercs elkészítése

  1. A főtt vagy sült sütőtököt pürésítjük. (Ha frissen sült vagy főtt, hagyjuk kihűlni, mielőtt továbbdolgozunk vele.)
  2. A lisztet a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel átszitáljuk.
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
  4. Óvatosan a cukros tojássárgához vegyítjük a pürésített tököt, majd kanalanként adagolva hozzákeverjük a lisztet és a kemény tojásfehérjét is. (Egy kanál liszt, keverés, egy kanál tojásfehérje, újabb keverés, és így tovább, amíg elfogy a liszt és a tojásfehérje is.)
  5. A tésztát egyenletesen egy sütőpapírral kibélelt nagy sütőlemezre vagy gáztepsire simítjuk, és kb. 10 perc alatt gázsütő 3. fokozatán (180 fokon) megsütjük.
  6. A megsült tésztát rácsra vagy deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy enyhén nedves konyharuhára fektetjük, és feltekerjük. Pár perc elteltével óvatosan visszatekerjük, kivesszük a konyharuhát, és visszatekerjük a tésztát, majd hagyjuk kihűlni.
  7. Közben a krém hozzávalóit simára keverjük robotgép, elektromos habverő vagy akár egyszerűen egy kanál segítségével.
  8. A kihűlt tésztát óvatosan kitekerjük, egyenletesen megkenjük a krémmel, majd ismét feltekerjük. Hagyjuk állni kb. fél-egy órát, ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.

Tippek a krémhez

A krémet készíthetjük mascarpone helyett tejföllel is. Kb. 400 gramm tejfölt öntsünk egy szűrőbe, tegyünk alá egy tálat. Legalább egy éjszakán át hagyjuk belőle kicsöpögni a savót, közben tartsuk hűtőszekrényben.

Ha ilyen-olyan okból kifolyólag nem csöpögtettük le a tejfölt, akkor a tejfölös krémhez mindenképpen szükség lesz 1 kis tasak tortazselére vagy kb. 2-3 teáskanál zselatinporra vagy kb. 4-5 db lap zselatinra, hogy ne legyen túl folyékony a végeredmény. Bármelyiket is használjuk a zselatinok közül, a tasakon lévő használati utasítás szerint készítsük el, de a lehető legkevesebb vízzel. A feloldott zselatint apránként, folyamatos keverés közben adjuk a krémhez, és hagyjuk kicsit dermedni.

A krém túróval is készülhet, úgy is finom lesz a végeredmény.

Jó étvágyat!