Házi fagyi

házi fagyi, házi gyümölcsfagyi, fagylalt

A nyári nagy melegekben még azok is elcsábulnak egy-egy gombóc hűsítő nyalánkságra, akik egyébként nem édesszájúak. Ez az olcsó és egyszerű házi fagyi azonnal fogyasztható, de mélyhűtőben is tárolhatjuk, így bármikor kéznél lesz.

Fagylaltot készíthetünk főzéssel és sok-sok hozzávalóval, illetve hidegen, kevés hozzávalóval, egyszerűen. Nyáron senki nem szeret sok időt tölteni a konyhában, főleg nem a forró tűzhely fölött állva, így az utóbbi variáció ideálisabb, erre hoz megoldást ez a recept.

A készítéséhez szinte bármilyen gyümölcs felhasználható: eper, meggy, cseresznye, őszi- és sárgabarack, sárgadinnye, körte vagy akár banán is.

Sőt még fagylalttorta is készülhet belőle, ha többféle fagylaltot egymásra rétegezve lefagyasztunk.

Házi fagyi hozzávalói

0,5 kg gyümölcs (ízlés szerint)
0,5 kg tejföl vagy joghurt
1 vaníliás cukor (elhagyható)
6-8 evőkanál kristálycukor

Házi fagyi elkészítése

1. A gyümölcsöt alaposan megmossuk, ha szükséges meghámozzuk, illetve kimagozzuk, a nagyobb gyümölcsöket felaprítjuk, majd lefagyasztjuk. A fagyasztáshoz érdemes jobb minőségű, jól záródó tasakot használni, így későbbi felhasználásra is eltehetjük a gyümölcsöket, mert biztosan nem vesznek át semmilyen szagot.

2. A fagyott gyümölcsöt másnap (vagy amikor fagyit készítenénk) vegyük ki a fagyasztóból, hagyjuk állni 10-15 percig, amíg elkezd felengedni a külseje. Ha mínusz 18 fokos, kőkemény állapotban tennénk a turmixba, valószínűleg nem tenne jót a gépünknek, viszont szükséges a fagyos állapot, mert ettől lesz rögtön fogyasztható a fagylalt.

3. A még fagyos gyümölcsöt tegyük egy turmixgépbe vagy konyhai aprítóba a tejföllel és a cukorral, majd mixeljük simára.

4. Az így kapott fagyi jégkása állagú, s azonnal tálalható.

5. A megmaradt mennyiséget tegyük egy edényben a fagyasztóba, így később bármikor elővehetjük. Már ha marad belőle.

Tipp

A fagylalt rétegezhető babapiskótával, amit előzőleg megforgathatunk szörpben, szirupban, kakaóban, kávéban, likőrben, így piskótás fagyitorta is készülhet belőle.

A fagylalt alapanyagául szolgáló gyümölcsöt kevés cukorral összeturmixolva öntetet is készíthetünk a fagylalthoz, ezt a mélyhűtőben tárolt fagylalt tetejére is ráönthetjük fagyasztás előtt.

Egyéb öntetekkel, aszalt vagy friss gyümölccsel, tejszínhabbal, csokiöntettel (meggyes és banános fagyihoz különösen jól illik), illetve ízlés szerint bármivel tálalhatjuk.

 

Jó étvágyat!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .