Zöldborsós tokány

zöldborsós tokány, borsós tokány

Íme ismét egy klasszikus menzakaja, amit imádtunk, mert valóban finom, ráadásul otthon is egyszerűen elkészíthető.

Ráadásul ez az étel rögtön lehetőséget adott egy kis helyesírási gyakorlatra is, hiszen a menzán nemes egyszerűséggel borsós tokány volt a neve, amit könnyen össze lehetett téveszteni a borsos tokánnyal. A nevükben csak egy ékezet a különbség, de a két étel merőben más ízvilágot képvisel.

Nyár elején egy remek módja a friss zöldborsó felhasználásának, de fagyasztott borsóból is kiváló lesz a végeredmény.

Zöldborsós tokány hozzávalói

60 dkg csirkemell (vagy más jól kockázható hús, esetleg csirkecomb)
20-25 dkg zöldborsó (kifejtve vagy fagyasztott)
1-2 ek. olaj vagy más zsiradék
só, őrölt bors
2-3 tk. majoránna
csipet rozmaring
1 mk. őrölt kömény
csipet bazsalikom
1 kis csokor friss petrezselyemzöld (vagy 1 tk. szárított)
1 pici fej vöröshagyma (vagy egy nagyobb fele)
1 gerezd fokhagyma
0,5 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. liszt vagy étkezési keményítő

Zöldborsós tokány elkészítése

1. A húst kockázzuk fel. Minél kisebbre kockázzuk, annyál gyorsabban megfő. A hagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk nagyon apró kockákra. A fokhagymát át is nyomhatjuk fokhagymaprésen.

2. A zsiradékot hevítsük fel, dinszteljük meg rajta a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát is, rövid ideig dinszteljük tovább, majd adjuk hozzá a húst. Kevergetve dinszteljük tovább az egészet, amíg a hús kifehéredik.

3. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a majoránnát, rozmaringot, bazsalikomot, köményt, egy kevés vizet vagy alaplevet, majd fedő alatt hagyjuk párolódni.

4. Amikor a hús már jó félig megfőtt, adjuk hozzá a zöldborsót is, és hagyjuk tovább főni, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.

5. Közben keverjük el a lisztet vagy keményítőt a pirospaprikával és egy kevés vízzel csomómentesre, és aprítsuk fel a petrezselyemzöldet is.

6. Ha minden megfőtt, óvatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket az ételhez, és folyamatos kevergetés mellett kissé sűrítsük be a szaftját. Szórjuk meg a friss petrezselyemzölddel, rottyantsunk rajta még egyet, majd zárjuk el alatta a hőforrást.

7. Főtt tésztával (penne vagy orsó illik hozzá a legjobban), esetleg rizzsel tálaljuk, de ízlés szerint burgonyakrokettet is kínálhatunk hozzá.

Jó étvágyat!