Íme ismét egy klasszikus menzakaja, amit imádtunk, mert valóban finom, ráadásul otthon is egyszerűen elkészíthető.
Ráadásul ez az étel rögtön lehetőséget adott egy kis helyesírási gyakorlatra is, hiszen a menzán nemes egyszerűséggel borsós tokány volt a neve, amit könnyen össze lehetett téveszteni a borsos tokánnyal. A nevükben csak egy ékezet a különbség, de a két étel merőben más ízvilágot képvisel.
Nyár elején egy remek módja a friss zöldborsó felhasználásának, de fagyasztott borsóból is kiváló lesz a végeredmény.
Zöldborsós tokány hozzávalói
60 dkg csirkemell (vagy más jól kockázható hús, esetleg csirkecomb)
20-25 dkg zöldborsó (kifejtve vagy fagyasztott)
1-2 ek. olaj vagy más zsiradék
só, őrölt bors
2-3 tk. majoránna
csipet rozmaring
1 mk. őrölt kömény
csipet bazsalikom
1 kis csokor friss petrezselyemzöld (vagy 1 tk. szárított)
1 pici fej vöröshagyma (vagy egy nagyobb fele)
1 gerezd fokhagyma
0,5 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. liszt vagy étkezési keményítő
Zöldborsós tokány elkészítése
1. A húst kockázzuk fel. Minél kisebbre kockázzuk, annyál gyorsabban megfő. A hagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk nagyon apró kockákra. A fokhagymát át is nyomhatjuk fokhagymaprésen.
2. A zsiradékot hevítsük fel, dinszteljük meg rajta a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát is, rövid ideig dinszteljük tovább, majd adjuk hozzá a húst. Kevergetve dinszteljük tovább az egészet, amíg a hús kifehéredik.
3. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a majoránnát, rozmaringot, bazsalikomot, köményt, egy kevés vizet vagy alaplevet, majd fedő alatt hagyjuk párolódni.
4. Amikor a hús már jó félig megfőtt, adjuk hozzá a zöldborsót is, és hagyjuk tovább főni, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.
5. Közben keverjük el a lisztet vagy keményítőt a pirospaprikával és egy kevés vízzel csomómentesre, és aprítsuk fel a petrezselyemzöldet is.
6. Ha minden megfőtt, óvatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket az ételhez, és folyamatos kevergetés mellett kissé sűrítsük be a szaftját. Szórjuk meg a friss petrezselyemzölddel, rottyantsunk rajta még egyet, majd zárjuk el alatta a hőforrást.
7. Főtt tésztával (penne vagy orsó illik hozzá a legjobban), esetleg rizzsel tálaljuk, de ízlés szerint burgonyakrokettet is kínálhatunk hozzá.
Jó étvágyat!