A tökéletes tarhonya elkészítése

tökéletes tarhonya elkészítése

A tarhonya egy hagyományos és nagyon finom köret, s bár aránylag kevés ételhez passzol, viszont ahhoz a kevéshez szinte kötelező. Egy-két trükk segítségével tökéletes lesz a végeredmény.

Napjainkban a mindenféle diéták talán kicsit háttérbe szorították a tarhonyát, pedig egy jó marhapörkölt, egy lecsós csirke, lecsós virsli és különféle szaftos ételek szinte elmaradhatatlan kísérője.

A tarhonya titka a pirítás. Ettől kapja meg azt a semmihez sem hasonlítható ízt, ami megkülönbözteti egy átlagos főtt tésztától, hiszen valójában a tarhonya is egy tésztaféle.

Tarhonya főzése – hozzávalók

  • 0,5 kg tarhonya
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1-2 evőkanál olaj vagy más zsiradék (pl. zsír, vaj stb.)
  • alaplé (vagy víz)

Tarhonya elkészítése

  1. Elsőként forraljuk fel a vizet vagy alaplevet (esetleg maradék húslevest), amivel a tarhonyát fel fogjuk önteni.
  2. Tisztítsuk meg a vöröshagymát, és vágjuk negyedekbe.
  3. A tarhonyát kevés zsiradékon pirítsuk meg. Nagyjából közepes lángon érdemes dolgozni, folyamatosan kell kevergetni, és legyünk nagyon résen, mert egy pillanat alatt képes túlhevülni és megégni, az égett tarhonya pedig élvezhetetlenül keserű lesz.
  4. Folyamatos keverés mellett igyekezzünk minél sötétebbre pirítani a szemeket anélkül, hogy megégnének. Mivel nem éri folyamatosan egyenletes hő a szemeket, ezért lesznek világosabbak is, sötétebbek is. A cél, hogy minél több tésztaszem minél jobban megpiruljon anélkül, hogy akár egy is megégne. (Ez minden gond nélkül kivitelezhető, ha folyamatosan kevergetjük.)
  5. Ha már elég szép színe kezd lenni a szemeknek, tehát a pirítás vége felé járunk, adjunk hozzá a negyedelt hagymákat is, egy kis ideig még kevergessük együtt, majd öntsük fel a forró vízzel. A felöntést óvatosan végezzük, mert felcsap a forró gőz.
  6. A főzéshez nagyjából dupla mennyiségű vízre vagy alaplére lesz szükségünk, mint amennyi a tarhonya (tehát úgy, mint a rizs főzésénél), de nem probléma, ha kevesebb vizet sikerül hozzáadni, ezt később nyugodtan pótolhatjuk.
  7. Adjunk hozzá kb. 1,5 teáskanál sót is. A főzést kis lángon, fedő alatt végezzük, időnként keverjünk rajta egyet, és figyeljük a víz mennyiségét is. Ha még kemények a szemek, de elfőtt a víz, öntsünk hozzá egy keveset. Óvatosan kóstoljuk meg, hogy kellőképpen megfőttek-e a szemek, illetve elég sós-e.

Tippek tarhonya főzéséhez

Főzés után a hagymadarabokat el is távolíthatjuk belőle.

A hagymán és a són kívül egyéb ízesítőket is adhatunk hozzá ízlés szerint, például sómentes ételízesítőt vagy zöldfűszereket, zöldpaprikát, stb.

Hamar bele lehet rázódni a tarhonya elkészítésébe. Ha már szereztünk egy kis gyakorlatot, a pirulási folyamat félidejében is hozzá adhatjuk a hagymát a tarhonyához, mert így jobb íze lesz a végeredménynek. Ehhez azonban kell egy kis gyakorlat, hogy fel tudjuk mérni az alkalmas időpontot. Ha túl korán adjuk hozzá a hagymát, könnyen megéghet, mielőtt a tészta kellőképpen megpirul.

Az égett hagyma keserű ízt ad a köretünknek, a nem kellőképpen megpirított tészta pedig íztelen lesz.

Jó étvágyat!