Kínai ragacsos mézes-mázas csirke

kínai ragacsos mézes-mázas csirke
DCIM100MEDIA

Szereted a kínai konyhát? Próbáld ki ezt az ízletes és abbahagyhatatlan édes-savanyú húsételt, és nem fogsz csalódni. A kínai ragacsos mézes-mázas csirke egyszerűen elkészíthető, a siker pedig garantált.

Elkészítésével akár előre is dolgozhatunk, hiszen tálalás előtt már csak össze kell forgatni a húst a mázzal.

Kínai ragacsos mézes-mázas csirke hozzávalói

  • 12 darab csirkeszárny vagy 60 dkg csirkemell

a mázhoz

  • 5 ek. méz
  • 3 ek. ketchup (lehet csípős is)
  • 0,5 citrom leve
  • 2 kisebb narancs leve
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. 1 cm gyömbérgyökér
  • őrölt bors
  • 2 ek. szójaszósz
  • olaj a sütéshez
  • szezámmag a szóráshoz (elhagyható)

Kínai ragacsos mézes-mázas csirke elkészítése

  1. Attól függően, hogy milyen hússal dolgozunk, a csirkeszárnyakat hajtogassuk háromszög alakúra (akasszuk be a szárnyvéget a szárnytő alá), a csirkemellet keresztben vastagon szeleteljük fel, hogy kb. másfél centi vastagságú érméket kapjunk.
  2. A szárazra törölgetett csirkeszárnyakat bő olajban süssük, amíg a bőre ropogóssá válik, ennyi idő alatt a hús is átsül, a csirkemelleket kevés olajon egy serpenyőben süssük aranybarnára. (Nem kell se sózni, se fűszerezni, a máz éppen elegendő ízesítést ad majd.)
  3. A gyömbért lereszeljük, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk vagy szintén lereszeljük, esetlen apró pici kockákra vágjuk. Egy kisebb lábosban vagy serpenyőben felmelegítjük a mézet, hozzáadjuk a narancs- és citromlevet, a gyömbért és a fokhagymát. Ha felforrt, hozzáadjuk ketchupot, a szójaszószt, és megborsozzuk. Kis lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, és kicsit ragadóssá válik.
  4. Egy nagyobb serpenyőt, amibe az összes hús belefér, melegítsünk fel, tegyük bele a húsokat, öntsük rá a mázat, hogy mindenhova jusson. Addig forgassuk a húsokat, amíg mindegyiken bevonatot képez a máz. Még kicsit melegítsük össze az egészet. (Ha a szósz megdermedne, mielőtt a húsra öntenénk, gyújtsunk egy kicsit alá, így ismét folyékonnyá válik.)
  5. Tálaljuk rizzsel vagy kínai büfés tésztával, tálaláskor megszórhatjuk pirított szezámmaggal. (A szezámmagot száraz serpenyőben óvatosan pirítsuk, mert könnyen megég.)

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept oszd meg ismerőseiddel is.