Az egyszerű vaníliaöntet hasonlít a pudinghoz, de a keményítő mellett tojást is tartalmaz, így sokkal krémesebb. A receptet Nagymamám kakaóöntetéből (csokoládéöntetéből) alkottam meg.
Nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Leggyakrabban aranygaluska önteteként kínálom, de bármilyen süteményt feldobhatunk vele, például a Fekete-erdő muffint is. Ha kekszes pohárkrémet készítünk, a liszt vagy keményítő mennyiségét csökkentsük 1 evőkanálnyira, mivel a keksz felszívja az öntetből a nedvesség egy részét, így kellőképpen besűrűsödik.
Egyszerű vaníliaöntet hozzávalói
1 tojás
2 ek. finomliszt vagy étkezési keményítő
3 tasak vaníliás cukor
0,5 liter tej
csipet só
Egyszerű vaníliaöntet elkészítése
1. A tejből kb. fél deciliternyit tegyünk félre, a maradék négy és fél deciliternyit tegyük fel melegedni egy kisebb lábasban.
2. Amíg melegszik a tej, keverjük el a tojást, a vaníliás cukrot, a csipet sót és a lisztet vagy étkezési keményítőt, adjuk hozzá a félretett fél deciliternyi tejet, és keverjük az egészet simára.
3. Amikor már majdnem felforrt a tej, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a kikevert masszát, és kevergessük tovább, nehogy csomós legyen vagy odaégjen.
4. Kis lángon folytonos keverés mellett besűrítjük krémet. Ha liszttel készítjük, kóstoljuk meg óvatosan, hogy a liszt kellőképpen megfőtt-e benne.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.