Frankfurti leves

frankfurti leves, frankfurtileves

Zimankós téli napokon jólesik egy tányér forró leves. A frankfurti leves finom, tartalmas és melengető választás.

Második fogásként süthetünk hozzá valamilyen kelt tésztából készülő süteményt, például egy ellenállhatatlan foszlós kalácsot, így a sütő melege is kellemesen befűti a konyhát.

Sokféle recept létezik az elkészítésére: a frankfurti leves készülhet habarással, rántással, tejföl nélkül, sőt tejföl helyett tejszínnel, de ami a káposztaféléket illeti, kelkáposztával, kínai kellel, fejes káposztával, vagy akár kelbimbóval is.

Az alaprecept valójában mindegyik változatnál ugyanaz. A leves lelkét a fokhagyma, a kömény és a gazdagon mért majoránna adja.

Frankfurti leves hozzávalói

fél fej kelkáposzta, kínai kel (esetleg fejes káposzta vagy fél kiló kelbimbó)
3-4 közepes szem burgonya

bors
majoránna
őrölt kömény
őrölt pirospaprika
1 kisebb fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kevés olaj

2-3 pár virsli

a habaráshoz
2 dl tejföl vagy tejszín
2 ek. liszt

vagy a rántáshoz
2 ek. liszt
2 ek. olaj vagy zsír

 

frankfurti leves kínai kellel
Frankfurti leves kínai kellel

Frankfurti leves elkészítése

1. Tisztítsuk meg a hagymákat, és vágjuk apró kockákra. A káposzta külső csúnyább leveleit szükség szerint távolítsuk el, mossuk meg, majd vágjuk félbe, távolítsuk el a torzsáját. A fél káposztát vágjuk keresztben (a torzsájára merőlegesen) vastagabb, 1-2 centis szeletekre. A burgonyát tisztítsuk meg, és vágjuk kockákra.

2. Az olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is, és folytonos keverés mellett addig dinszteljük tovább, míg felszáll a fokhagyma illata. Adjuk hozzá a káposztát, a burgonyakockákat, öntsük fel vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, majd adjuk hozzá a majoránnát, sót, borsot, köményt.

3. Amíg fő a leves, készítsük el a rántást vagy a habarást. A habaráshoz a lisztet keverjük el a pirospaprikával és kevés vízzel csomómentesre, majd adjuk hozzá a tejfölt vagy a tejszínt. A rántáshoz egy kis lábosban melegítsük fel a zsiradékot, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk világosra, adjuk hozzá a pirospaprikát is (folyamatosan kevergessük), majd engedjük fel hideg vízzel. (Ha rántással készítjük a levest, a fokhagymát a rántásba is keverhetjük. Vigyázzunk, a pirospaprika és a fokhagyma is nagyon könnyen megég és keserű lesz.) A rántásos változathoz is adhatunk tejfölt.

4. Habarást tejföl nélkül is készíthetünk, ehhez egyszerűen keverjük el a lisztet a pirospaprikával és a vízzel, majd ugyanúgy adjuk a leveshez, mint a többi sűrítést.

5. Amikor megfőttek a zöldségek, adjuk hozzá a felkarikázott virsliket, főzzük együtt egy-két percig. A leves levéből adjunk egy-két merőkanálnyit a habaráshoz vagy a rántáshoz, majd adjuk a sűrítést a leveshez, keverjük el jól, és forraljuk át, hogy a liszt megfőjön.

Maradékmentés

Mivel a leveshez bőven elengedő egy átlagos fej káposzta fele, így a másik feléből (fajtától függően) készülhet kelkáposztafőzelék vagy rakott kel (kelkáposztából vagy kínai kelből), kínai büfés tészta (fejes káposztából, kelkáposztából vagy kínai kelből), káposztás tészta vagy káposztasaláta (fejes káposztából).

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..