Ez az almás gyümölcskenyér vagy almás püspökkenyér a hagyományos karácsonyi hangulatot árasztja, de a benne lévő almának köszönhetően sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb hagyományos társainál. Nem szárad ki, napok múlva is ugyanolyan finom, mint frissen.
A karácsony sok családban elképzelhetetlen püspökkenyér nélkül. A hagyományos változat az amúgy is kalóriadús csonthéjasok és aszalt gyümölcsök mellett jócskán tartalmaz zsiradékot is. Ezzel a recepttel a hagyományok megtartása mellett egészséges és finom süteményt varázsolhatunk a karácsonyi asztalra
A hozzávalók miatt ez egy igazi téli sütemény, és nem csak karácsonykor lesz sikere. A különféle csonthéjasokkal és aszalt gyümölcsökkel változatosabbá tehetjük, lekvárral kínálva akár reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is jó választás lehet.
Almás gyümölcskenyér hozzávalói
50 dkg hámozott és lereszelt alma
30 dkg cukor
1 tojás
1 (bio) citrom vagy narancs reszelt héja
30 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
5 dkg mazsola (vagy más aszalt gyümölcs)
5 dkg dió (vagy más csonthéjas)
Almás gyümölcskenyér elkészítése
1. Az almát hámozzuk meg és reszeljük le, ne nyomjuk ki a levét. A citromot alaposan mossuk meg, és reszeljük le a héját. A csonthéjasokat vágjuk kisebb darabokra, ha nagyobb méretű aszalt gyümölcsöt használunk, azt is aprítsuk.
2. Adjuk a reszelt almához a citrom héját, a cukrot, és a tojást, majd kicsit keverjük össze. A lisztet alaposan keverjük el a sütőporral, keverjük bele a mazsolát és a diót (vagy egyéb csonthéjasokat és aszalt gyümölcsöket), és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd keverjük egynemű tésztává az összes hozzávalót.
3. Melegítsük elő a sütőt közepes hőmérsékletűre (200 fok, 6. fokozat), a tésztát öntsük kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt kenyérformába vagy őzgerinc formába, majd tegyük a sütőbe. Ha nagyon elkezdene sülni a teteje, borítsuk le alufóliával, nehogy megégjen. Tűpróbával ellenőrizzük (szúrunk bele egy hústűt vagy fogpiszkálót, ha nem ragad rá a tészta, akkor megsült). Ha átsült a gyümölcskenyér, vegyük ki a sütőből, még melegen borítsuk ki a formából, és hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel.
Tipp
Önmagában is nagyon finom, de kínálhatunk hozzá lekvárt, befőttet is, vagy kínálhatjuk pirítva és kevés vajjal megkenve.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.