Rántott gomba másképp (tökéletes panír 5 perc alatt)

5 perces rántott gomba másképp

Korábban már írtam a rántott gombáról, bár soha nem gondoltam volna, hogy ez szükséges lehet. S ha már így alakult, akkor a villámgyors panírozás se maradjon ki a sorból, amit leginkább gomba panírozásánál vethetünk be.

Még mindig imádom a rántott gombát, és kifejezetten vadászom az apró szemű gombákat, mert ezeknek sokkal finomabb az íze. Viszont a panírozása hagyományos módon nagyon-nagyon időigényes. Ezzel a villámgyors módszerrel ez sem probléma.

Nem csak gombához jó ez a megoldás, azonban a túl nagy méretű és a könnyen széteső alapanyagoknál nem tudjuk bevetni. A kisebb és keményebb állagú alapanyagok (például zellerszeletek vagy krumpliszeletek) panírozásához tökéletes.

Villámgyors rántott gomba hozzávalói

 • 50 dkg apróbb gomba (vagy nagyobb gombák felezve, negyedelve)
 • 3 ek. liszt
 • 3 ek. zsemlemorzsa
 • 3 ek. joghurt
 • 2-3 tojás
 • doboz tetővel
 • olaj vagy más zsiradék a sütéshez

A villámgyors panír kicsit másképp készül, mint a hagyományos

 1. Készítsünk elő mindent, a joghurtot keverjük simára, ha nagyon sűrű, hígítsuk fel egy pici vízzel. A tojásokhoz adjunk sót és verjük jól fel. (Nagyobb tojásból elég 2 is, kisebb tojásokból inkább 3 darabot számoljunk.)
 2. A gomba nagyjából harmadát a dobozba tesszük. Rálocsolunk 1 ek. joghurtot, rátesszük a tetejét, és nem túl heves, kissé körkörös mozdulatokkal összerázzuk, forgatjuk. (Nagyjából úgy, ahogyan a szilvás gombócokat vonjuk be a pirított zsemlemorzsával.)
 3. Kinyitjuk a dobozt, látni fogjuk, hogy a gombákat bevonta a joghurt. Rászórunk 1 ek. lisztet, újabb lefedés, rázás/forgatás, kinyitás.
 4. Meglocsoljuk a felvert tojás harmadával, lezárjuk, összerázzuk/forgatjuk, kinyitjuk.
 5. Majd rászórjuk az 1. ek. zsemlemorzsát. Lezárás, összerázás/forgatás, kinyitás. És kész az első adag.
 6. Ugyanezt a folyamatot végigcsináljuk a következő két adag gombával, és már süthetjük is a felhevített zsiradékban.

Tipp

Ha a doboz kinyitásakor azt látnánk, hogy nem vonta be jól a gombákat az éppen soron lévő réteg, nyugodtan zárjuk vissza, és forgassuk össze még egy kicsit, esetleg besegíthetünk a kezünkkel vagy egy kanállal is.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is.