Padlizsános-répás kínai csirke

kínai padlizsános-répás csirke

A padlizsános-répás kínai csirke nagy kedvencünk. Nekem azért is, mert gyorsan elkészül, egyébként pedig isteni finom. Azt pedig garantálom, hogy ebben a formában még a gyerekek is meg fogják enni a padlizsánt.

Gyakran készítem hús nélkül is, továbbá készülhet szószos vagy szósz nélküli változatban. Mi alapjában véve jobban szeretjük a szaftos, szószos ételeket, de szósz nélkül is tökéletes. Hús és szósz nélkül akár még ízletes zöldségköretként is funkcionálhat.

Hogy mennyire kínai és mennyire autentikus ez a recept? Szerintem pont annyira, amennyire azt már a kínai szezámmagos csirkénél is kifejtettem.

Padlizsános-répás kínai csirke hozzávalói

fél csirkemell
1 padlizsán
2-3 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olaj
1-2 ek. kínai fűszerkeverék
3-4 ek. szójaszósz
2 ek. étkezési keményítő (elhagyható)

bors, csilipehely (elhagyható)

Padlizsános-répás kínai csirke elkészítése

1. A padlizsánt megmossuk, a szárát és a hozzá tartozó zöld részt levágjuk, majd kisujjnyi hasábokra vágjuk. Ehhez hosszában kb. fél centi vastagságú szeleteket vágunk a padlizsánból. Az így kapott hosszúkás szeleteket hosszában ismét felvágjuk kb. félcentis csíkokra, így hosszú vékony hasábokat kapunk. A hasábokat félbe vágjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. (A padlizsánt nem kell meghámozni, de számítsunk rá, hogy amennyiben nem fogy el a teljes mennyiség, a padlizsán héja kékes-lilásra színezi a húsokat és a többi zöldséget, ami az élvezeti értéken nem ront, de látványnak nem túl szép.)

2. A padlizsánhasábokat lesózzuk, és félretesszük, amíg a többi zöldséget és a húst előkészítjük.

3. A csirkemellet vágjuk kisebb kockákra.

4. A vöröshagymát megtisztítjuk és félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük laskára, így szép félkarikákat kapunk. A sárgarépát megtisztítjuk, keresztben félbe vagy három részbe vágjuk, attól függően, hogy milyen hosszú, és egy uborkagyalun hosszában legyaluljuk, így kb. tízcentis szalagokat kapunk, ezeket ízlés szerint felvághatjuk további három-négy darabra. A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Ha mindezzel végeztünk, nyomkodjuk ki alaposan a padlizsán levét.

5. A wokban vagy serpenyőben olajat forrósítunk, rádobjuk a hagymát, kicsit átdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát is, jól átforgatjuk, majd hozzáadjuk a húst, amit egy pár percig önmagában pirítunk, közben rázogassuk vagy keverjük, pár perc elteltével hozzáadjuk a répát is, közben folytassuk a rázogatást vagy keverést. Végül hozzáadjuk a padlizsánt is, fűszerezzük, meglocsoljuk a szójaszósszal, és az egészet készre sütjük. (A fűszerkeverék, a szójaszósz és a lesózott padlizsán általában elegendő sót tartalmaz, így további sózásra nincs szükség. A csípős ízek kedvelői borssal és chilipehellyel tovább fűszerezhetik.)

6. Amennyiben szaftos változatban szeretnénk elkészíteni, keverjük ki az étkezési keményítőt egy kevés vízzel, a készre sült ételhez adjunk kb. 2-3 dl forró vizet, öntsük hozzá a feloldott keményítőt is, és sűrítsük be a szószt.

7. Főtt rizstésztával, spagettivel vagy kínai büfés tésztával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..