Foszlós kalács (ellenállhatatlan)

Ellenállhatatlan foszlós kalács, amely a húsvéti vagy karácsonyi asztalon is jól mutat, de uzsonnára, reggelire is kiváló.

Ugyanebből a tésztából a boltinál sokkal finomabb és sokkal olcsóbb kakaós kalácsot is készíthetünk. Ehhez a hozzávalókat szedjük kétfelé, és a tészta egyik feléhez adjunk 2-3 evőkanál kakaóport is. A két adag tésztát nyújtsuk ki nagyjából egyforma méretűre. Fektessük deszkára a fehér tésztát, terítsük rá a kakaós tésztát, majd vágjuk három egyenlő részre. Tekerjük fel a három tésztacsíkot egy-egy rúddá, majd formázzuk a 3. pontban leírtak szerint.

Hogy a kakaós kalácshoz ne kelljen felezni a recept mennyiségeit és egyszerűsítsünk a helyzeten, rögtön az alábbi mennyiségekkel készíthetünk egy fehér és egy kakaós tésztát. Mivel így dupla adagot kapunk, a kész tésztákat elfelezzük. Az egyik fél adag fehér és fél adag kakaós tésztából frissen elkészíthetjük a kalácsot, a másik felét a tésztáknak betehetjük a fagyasztóba (külön-külön bezacskózva), és egy későbbi időpontban már csak elő kell venni, kiolvasztani, és formázhatjuk is a finom kakaós kalácsot.

Kínálhatjuk reggelire, tízóraira, uzsonnára. Húsvéti és karácsonyi süteményként is kínálhatjuk.

 

Foszlós kalács hozzávalói

kb. 5 dl tej
4 dkg friss élesztő
40 dkg rétesliszt
60 dkg finomliszt
20 dkg kristálycukor
2 tk. só
4 tojássárgája
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg mazsola (elhagyható)

kenéshez

1 tojássárgája

tepsihez
sütőpapír vagy vaj (margarin)

 

Foszlós kalács elkészítése

1.    A tejet meglangyosítjuk. Kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1-1 evőkanálnyit a lisztből és a cukorból, majd langyos helyen felfuttatjuk.

2.    A többi lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk. Beleütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a felhabosodott élesztős tejet, a puha vajat vagy margarint, a cukrot, a sót és a mazsolát, majd a maradék tejet apránként beledolgozva alaposan kidagasztjuk. Egy konyharuhával letakarjuk a tálat, majd meleg helyen kb. 35-40 percig kelesztjük a tésztát.

3.    A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, három részre osztjuk, egyenként rúddá sodorjuk, majd összefontjuk, mint a copfot. Ha hosszúkás formájú kalácsot szeretnék, fonjuk kicsit szorosabban, ha kör alakú kalácsot készítenénk, akkor fonjuk picit lazábban, majd a két végét egymáshoz passzítva formáljuk körré a fonatot.

4.    Melegítsük elő a sütőt. Kenjük meg a kalács tetejét a tojássárgájával, langyos helyen kelesszük újabb kb. 25 percig, majd újból megkenjük a tojássárgájával, egy kicsit még pihentetjük, végül az előmelegített sütőben kb. 200 fokon (4. fokozat) készre sütjük. (Amikor már úgy tűnik, hogy elkészült, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e a kalács. A közepénél szúrjunk bele egy fogvájót vagy hústűt, ha nem tapadnak már rá nyers tésztamorzsák, akkor elkészült a kalács.)

5.    A megsült kalácsot tegyük rácsra, és hagyjuk kihűlni.

 

Tippek, maradékmentés

A megmaradt, kicsit szikkadt kalácsot enyhén pirítsuk meg, kenjük meg vajjal, esetleg lekvárral, nagyon finom reggelit készíthetünk így.

A szikkadt kalácsot bundás kenyér módjára is elkészíthetjük, ebben az esetben a felvert tojásokhoz adjunk egy csipet sót, egy kevés cukrot, esetleg őrölt fahéjat vagy őrölt szegfűszeget is. A gyerekek imádni fogják.

A bevezetőben leírtak szerint készíthetünk kakaós kalácsot is ugyanebből a tésztából.

A kelt tészták, így ez a kalácstészta is jól fagyasztható, érdemes rögtön dupla adagot készíteni, így az egyik adagot egy későbbi időpontban kiolvasztás után már csak formáznunk kell, és a fentiek szerint süthetjük is belőle a friss kalácsot.

 

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..