Bakonyi szelet nokedlival (csirkéből, pulykából is)

Bakonyi szelet, bakonyi sertésborda, bakonyi borda, bakonyi csirke, bakonyi pulyka
Bakonyi szelet

A bakonyi szelet nokedlivel körítve a legfinomabb, de szükség és ízlés szerint főtt tésztával is tálalható. Ami a hús részét illeti ennek az ételnek, eredetileg sertésbordából készült, manapság viszont egyéb sertéshúsból, pulykamellből, pulykacombból vagy akár csirkéből sem szentségtörés elkészíteni.

Laktató és viszonylag gyorsan elkészíthető fogás, igazi téli étel, s mint általában a szaftos húsok, ez is igen kiadós, hiszen nem kizárólag a húsé a főszerep. Ezzel együtt a húsimádóknak sem lesz ellenvetésük, ha bakonyit kapnak ebédre vagy vacsorára.

Az ételnek nagyon fontos eleme a füstölt szalonna, a gomba és a zsíros tejföl, ettől bakonyi. Diétásabb, zsírszegény változatban készülhet füstölt ízű kockával, illetve zsírszegény tejföllel is.

Bakonyi szelet nokedlivel hozzávalói

50 dkg hús (pl. sertéskaraj, pulykacomb vagy csirkemell)
1 jó nagy fej vöröshagyma
1 paprika (elhagyható)
1 paradicsom (elhagyható)
1-2 evőkanál olaj
5-10 dkg füstölt szalonna
50 dkg gomba
2 dl tejföl (lehetőleg 20%-os)
1-2 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő a sűrítéshez

őrölt fehérbors
őrölt pirospaprika

a nokedlihoz:

35 dkg finomliszt
1 tojás
2-3 dkg vaj vagy egyéb zsiradék
1 teáskanál só + 1 teáskanál/liter a főzővízbe
kb. 4 dl víz

Bakonyi szelet nokedlivel elkészítése

1.    Ha szükséges, a húst csontozzuk ki, majd szeleteljük fel nagyjából egy centiméter vastagságúra, és kicsit klopfoljuk meg. Szórjuk meg sóval és néhány csipet őrölt fehérborssal.

2.    Tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk fel kis kockákra. Mossuk meg folyó víz alatt a gombákat, és szeleteljük fel. A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra. Ha paradicsomot és paprikát is teszünk az ételbe, apróra vágva is megtehetjük ezt, de ízlés szerint akár egészben is hagyhatjuk.

3.    Tegyünk egy kevés olajat egy nagyobb serpenyő vagy egy lábos aljára, adjuk hozzá az apróra vágott szalonnakockákat, majd süssük ki a zsírját. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Ha kisült a zsírja, adjuk hozzá a hagymát is, dinszteljük meg.

4.    Tegyük a hagymára a hússzeleteket, és időnként átforgatva kicsit süssük elő a húsokat. Közben vigyázzunk, nehogy a hagyma megégjen. Adjuk hozzá az apróra vágott paprikát és paradicsomot, kicsit fonnyasszuk meg ezeket is, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje a húsokat. Sózzuk, borsozzuk.

5.    Amíg a hús párolódik a fedő alatt, tegyünk fel forrni egy nagy fazéknyi vizet.

6.    A nokedlihez az olvasztott zsiradékot a sóval és a tojással összekeverjük, hozzáadjuk a víz egy részét, megint megkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Összekeverjük az egészet, és annyi vizet adunk még hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. Nem kell kidolgozni, csak jól keverjük el.

7.    Ha felforrt a víz, adjunk hozzá literenként 1 teáskanálnyi sót, majd adagonként szaggassuk bele a tésztát. A kifőtt galuskákat öblítsük le hideg vízzel, csöpögtessük le.

8.    Ha kifőtt az összes nokedli, forgassuk át némi zsiradékon.

9.    Mikor a húsok félig megfőttek, adjuk hozzá a gombát is, időközben, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet is.

10.    Készítsük elő a sűrítéshez a tejfölt. Egy evőkanálnyi lisztet (lehet kukoricaliszt vagy zabpehelyliszt is, de akár étkezési keményítőt is használhatunk) keverjünk el jól egy kevés vízben, majd keverjük el a tejfölben.

11.    A megfőtt szaftos húsból egy kevés levet tegyünk a lisztes tejfölhöz a hőkiegyenlítés miatt, majd öntsük az egészet a gombás húshoz. Folyamatos keverés mellett forraljuk jól ki az ételt, hogy ne maradjon lisztes ízű és ne legyen csomós. Ha nem találjuk elég sűrűnek a gombás szószt, adjunk még hozzá kevés vízzel elkevert lisztet, és ismét forraljuk ki. Szórjuk meg pirospaprikával, hogy szép színe legyen, ezt is keverjük el jól az ételben. Hagyjuk még egyszer felforrni, majd zárjuk el alatta a hőforrást.

12.    A kifőtt nokedlivel kínáljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .