Banánkuglóf

A banánkuglóf ellenálhatatlanul finom, a banántól puha és könnyed sütemény. Ünnepi alkalmakra csokoládéval is bevonhatjuk, de bevonat nélkül is több mint mennyei.

Aki szereti a banánt (és ki ne szeretné?) biztosan nagy megelégedéssel fogja fogyasztani. A hagyományos kuglófoktól eltérően, amelyek időnként kissé száraznak tűnnek, ez a tészta a banánpürétől inkább selymes állagú. Kínálhatunk mellé vaníliaöntetet is.

Egyszerű hétköznapokon tízóraira vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk, csokoládéval bevonva és durvára darált pisztáciával megszórva pedig gyönyörű ünnepi süteményt varázsolhatunk belőle.

Banánkuglóf hozzávalói

  • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 40 dkg finomliszt
  • 4 közepes méretű érett banán
  • 1 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg keserű (bevonó)csokoládé + pár csepp olaj (elhagyható)

a sütőforma kikenéséhez kevés vaj vagy margarin és kevés liszt vagy zsemlemorzsa

Banánkuglóf elkészítése

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A banánokat hámozzuk meg, és villával törjük pépesre, majd keverjük el a tejszínnel.
  2. A lisztet keverjük el a sütőporral.
  3. Egy nagyobb keverőtálban vajat vagy margarint a tojásokkal és a cukorral, valamint vaníliás cukorral habosra keverjük.
  4. A sütőporos lisztet kanalanként a tojásos masszához forgatjuk, majd a banánpürét is óvatosan elkeverjük benne.
  5. Egy kuglófformát vagy koszorúformát gondosan kivajazunk, és kevés liszttel vagy zsemlemorzsával alaposan beszórjuk. A felesleges lisztet vagy zsemlemorzsát kiöntjük, majd beleöntjük a tésztát, és elsimítjuk a tetejét. (A forma sajátossága, hogy a sütőpapírt nem lehet szépen beleigazgatni, így ezt az egyébként kedvenc megoldásomat itt, sajnos, nem lehet alkalmazni.)
  6. Nagyjából egy óra alatt sül készre a sütemény, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  7. A kihűlt süteményt ízlés szerint bevonhatjuk csokoládéval is. Ehhez a csokoládét pár csepp olajjal vízfürdő felett megolvasztjuk, simára keverjük, és bevonjuk vele a kihűlt tésztát.

Tipp
A csokoládéval bevont süteményt megszórhatjuk durvára darált pisztáciával vagy más olajos maggal, így akár ünnepi süteményként is tökéltesen megállja a helyét.

Jó étvágyat!