A banánkuglóf ellenálhatatlanul finom, a banántól puha és könnyed sütemény. Ünnepi alkalmakra csokoládéval is bevonhatjuk, de bevonat nélkül is több mint mennyei.
Aki szereti a banánt (és ki ne szeretné?) biztosan nagy megelégedéssel fogja fogyasztani. A hagyományos kuglófoktól eltérően, amelyek időnként kissé száraznak tűnnek, ez a tészta a banánpürétől inkább selymes állagú. Kínálhatunk mellé vaníliaöntetet is.
Egyszerű hétköznapokon tízóraira vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk, csokoládéval bevonva és durvára darált pisztáciával megszórva pedig gyönyörű ünnepi süteményt varázsolhatunk belőle.
Banánkuglóf hozzávalói
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- 40 dkg finomliszt
- 4 közepes méretű érett banán
- 1 dl tejszín
- 3 tojás
- 25 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg keserű (bevonó)csokoládé + pár csepp olaj (elhagyható)
a sütőforma kikenéséhez kevés vaj vagy margarin és kevés liszt vagy zsemlemorzsa
Banánkuglóf elkészítése
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A banánokat hámozzuk meg, és villával törjük pépesre, majd keverjük el a tejszínnel.
- A lisztet keverjük el a sütőporral.
- Egy nagyobb keverőtálban vajat vagy margarint a tojásokkal és a cukorral, valamint vaníliás cukorral habosra keverjük.
- A sütőporos lisztet kanalanként a tojásos masszához forgatjuk, majd a banánpürét is óvatosan elkeverjük benne.
- Egy kuglófformát vagy koszorúformát gondosan kivajazunk, és kevés liszttel vagy zsemlemorzsával alaposan beszórjuk. A felesleges lisztet vagy zsemlemorzsát kiöntjük, majd beleöntjük a tésztát, és elsimítjuk a tetejét. (A forma sajátossága, hogy a sütőpapírt nem lehet szépen beleigazgatni, így ezt az egyébként kedvenc megoldásomat itt, sajnos, nem lehet alkalmazni.)
- Nagyjából egy óra alatt sül készre a sütemény, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- A kihűlt süteményt ízlés szerint bevonhatjuk csokoládéval is. Ehhez a csokoládét pár csepp olajjal vízfürdő felett megolvasztjuk, simára keverjük, és bevonjuk vele a kihűlt tésztát.
Tipp
A csokoládéval bevont süteményt megszórhatjuk durvára darált pisztáciával vagy más olajos maggal, így akár ünnepi süteményként is tökéltesen megállja a helyét.
Jó étvágyat!