Téli vitaminsaláta a Nap színeivel

téli vitaminsaláta

A téli laktató ételekhez is jólesik időnként egy friss, üde saláta. És miért is ne pompázhatna ilyen vidám színekben?

A tél inkább a nehezebb, laktatóbb ételek időszaka, a hideg időben ösztönösen is ezeket kívánjuk jobban, de egy nehéz ételhez nem biztos, hogy a szintén nehéz majonézes saláták jelentik a legjobb választást.

Ha egy friss, mégis télies salátára vágyunk, tökéletes választás ez a színeivel is jókedvre derítő változat. Kínálhatjuk sültekhez, rántott ételekhez, salátáért kiáltó egytálételekhez.

Ne ijedjünk meg a salátában lévő gyümölcsöktől, harmonikusan illeszkednek a teljes ízvilágba.

Téli vitaminsaláta hozzávalói

  • fél fej jégsaláta
  • 1 narancs
  • 3 mandarin
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • negyed uborka

az öntethez

  • 3 ek. almaecet
  • 2 ek. olívaolaj
  • csipet só
  • 1 kk. méz

Téli vitaminsaláta elkészítése

  1. A jégsaláta leveleit vágjuk vékony csíkokra vagy tépkedjük falatnyi darabokra. Az uborkadarabot hosszában vágjuk négyfelé, és szeleteljük fel.
  2. A narancs héját távolítsuk el, szedjük gerezdjeire. (Akár teljesen ki is filézhetjük, tehát a héjával együtt faragjuk le a gerezdek fehér alját, és eltávolíthatjuk a gerezdek közötti hártyát is, de akit ez nem zavar, rajta is hagyhatja.) A gerezdeket szeleteljük fel, hogy kis háromszögeket kapjunk.
  3. Távolítsuk el a mandarinok héját, szedjük gerezdekre, és a gerezdeket szeleteljük fel kb. négy szeletre.
  4. A sárgarépát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le.
  5. A jégsalátát tegyük egy tálba, szórjuk meg a sárgarépával, az uborkával, a narancsdarabokkal és a mandarindarabokkal.
  6. Az öntethez a hozzávalókat tegyük egy kisebb tálkába, és villával vagy kis habverővel addig „verjük”, keverjük, amíg opálos színű és egynemű öntetet kapunk. Ezzel az öntettel locsoljuk meg a salátát, keverjük át, hogy mindenhova jusson az öntetből, majd tegyük hűvös helyre, hogy kicsit összeérjenek az ízek.

Jó étvágyat!