Brokkolikrémleves

brokkolikrémleves, brokkoli krémleves

Egy melengető brokkolikrémleves a téli estékre kiváló választás, de az év bármely szakában könnyű ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét.

Ez az egyszerű tejszínes brokkolikrémleves a kedvencem. Ha úgy alakul, tejszín nélkül is elkészíthető, de a tejszíntől lesz igazán krémes és ellenállhatatlan.

Nagyon kedvelem a krémleveseket, mert egészséges zöldségekből készülnek, nem kell velük sokat pepecselni, és mindegyik nagyon finom. Tálalhatjuk könnyű ebédként vagy vacsoraként a nyári hőségben, amikor senkinek nincs étvágya, de téli estéken is felmelegít egy hideg nap után, sőt nagyon jó választás tartalmasabb, nehezebb főételek előtti fogásként.

A brokkoli különösen egészséges zöldség, a szuperélelmiszerek között tartják számon, így érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ez is egy lehetőség, hogy minél változatosabb formában kerüljön az asztalra.

A brokkoli és a karfiol remek fűszere a szerecsendió. Egy keveset mindenképpen érdemes a leveshez adni, kisebb mennyiségben egyáltalán nem érződik ki a levesből, mégis teljesebbé teszi az ízét.

Brokkolikrémleves hozzávalói

1 fej brokkoli
2 dl sűrű főzőtejszín
só, őrölt bors
őrölt szerecsendió
bio ételízesítő

tálaláshoz
reszelt sajt (elhagyható)

Brokkolikrémleves elkészítése

1. A brokkoli rózsáit vágjuk le, majd tisztítsuk meg és vágjuk karikákra a szárát. (A szár tisztításánál érezni fogjuk, hogy meddig fás, a fás részeket távolítsuk el.)

2. A brokkoliszárból vágott karikákat tegyük egy lábos aljára, majd tegyük bele a brokkolirózsákat is szárukkal lefelé. A vastagabb szárdarabokat bevághatjuk, hogy gyorsabban megfőjenek. Öntsük fel vízzel, nem kell, hogy ellepje a víz, nagyjából 6-7 dl víz elegendő.

3. Sózzuk, szórjunk rá kevés őrölt borsot, adjunk hozzá kb. fél teáskanálnyi őrölt szerecsendiót és egy teáskanálnyi ételízesítőt. Tegyünk rá fedőt, és főzzük, amíg a brokkoli szára megpuhul.

4. A megfőtt brokkoliból valamennyit félretehetünk a tálaláshoz, a többit a főzővízzel együtt pürésítsük merülőmixerrel, turmixgépben vagy aprítógépben, esetleg törjük át burgonyanyomón.

5. Adjuk a püréhez a tejszínt, keverjük el alaposan, ha szükséges, hígítsuk egy kevés vízzel. Kóstoljuk meg, szükség esetén ízesítsük utána. Forraljuk fel.

6. Tálaljuk a főtt brokkolirózsákkal, reszelt sajttal vagy grissinivel.

Jó étvágyat!

 

[mpprecipe-recipe:13]

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..