Quiche, ahogy mi szeretjük

kis, kís, quiche Lorainne, quiché

A quiche (kís) egy ízig-vérig francia étel. A franciák pizzájaként is szokták említeni. Sokoldalúan variálható, alapvetően zöldséges étel, de készülhet hússal, hallal, akár tenger gyümölcseivel is. Egész Franciaországban elterjedt és kedvelt sós pite, ami világszerte bisztróétekké nőtte ki magát.

A quiche eredetileg omlós tészta alappal készül, amit gazdagon megpakolnak ízlés szerinti feltétekkel, majd egy tejszínes, tojásos masszával nyakon öntik és megsütik. A klasszikus quiche Lorainne (kís loren) a nevében rejlő régióból származik, található benne jó minőségű húsos szalonna, tojás és magas zsírtartamú tejföl.

A linzertészta titkai (omlós tészta)

Mi sokkal jobban kedveljük leveles tésztával, nekünk így könnyebbnek tűnik az egész étel, de persze omlós tésztával is nagyon finom.

A töltelék szinte a végtelenségig variálható, akárcsak a pizza esetén. A zöldségek közül szóba jöhet a hagymaféléktől a húsos paprikán és cukkinin át a brokkoliig szinte minden, amit szeretünk és ami éppen otthon megtalálható. Kerülhet bele szalonna, sonka, bacon, csirkehús, szálkátlanított hal vagy tenger gyümölcsei is. Az ízesítésre és a hozzávalók összefogására szolgáló masszát gazdagíthatjuk például sajttal, mascarponéval, tejföllel. A fűszerek közül a szerecsendión kívül római köménnyel is remek ízt adhatunk az ételnek.

A quiche hidegen és melegen is finom, ezért tálalhatjuk egy leves után vagy salátával ebédre, vacsorára, de tízóraira vagy uzsonnára is fogyasztható, sőt akár magunkkal vihetjük munkahelyi ebédként is vagy köretként is kínálhatjuk például són sült csirke mellé.

Quiche hozzávalói

leveles tészta vagy omlós tészta
3 tojás
3 dl tejföl vagy sűrű tejszín
5 dkg túró
10 dkg resztelt sajt

bors
szerecsendió
2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
40 dkg brokkoli vagy karfiol (vagy vegyesen mindkettő)

Hamis leveles tészta – édesen vagy sósan

Quiche elkészítése

1. Verjük fel egy tálban a tojást a fűszerekkel, keverjük hozzá a tejszínt vagy tejfölt, a túrót és 5 dkg reszelt sajtot.

2. Tisztítsuk meg a brokkolit vagy a karfiolt, szedjük rózsáira, majd egy rövid ideig tegyük hideg vízbe, hogy az esetlegesen benne rejtőző rovaroktól megszabaduljunk, majd csöpögtessük le alaposan.

3. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm vastagságúra, majd vágjunk belőle egy akkora kört, ami a tortaforma alját és a peremét is elfedi, amikor kibéleljük vele a formát. (Ehhez kétszer számítsuk a forma magasságát és egyszer az átmérőjét.) Csinosan igazítsuk el a tésztát a formában.
Ha a tésztát nem sikerült ilyen nagy körré nyújtani, vágjunk a tortaforma aljánál egy fél centivel nagyobb átmérőjű kört, illetve a forma magasságával egyező szélességű csíkokat. A csíkokkal borítsuk be körben a forma oldalát, majd tegyük bele a kört is a formába. A tészták találkozását kicsit nyomkodjuk össze.

4. Rendezzük el a brokkoli- vagy karfiolrózsákat a tésztán, öntsük le a tojásos masszával, szórjuk meg a másik 5 dkg sajttal a tetejét, majd tegyük közepesen meleg sütőbe. Ízlés szerint a tetejét díszíthetjük különféle formára vágott tésztadarabokkal is.

5. Ha megsült, hagyjuk hűlni egy kicsit. Melegen és hidegen is finom. Kínáljunk hozzá friss kevert salátát.

Jó étvágyat!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .