Brutálisan finom amerikai káposztasaláta

amerikai káposztasaláta

Szereted a majonézes salátákat? Ha igen, feltétlenül próbáld ki, nem fogsz csalódni. Ha nem, akkor is adj neki esélyt, mert nagyon kellemes meglepetés fog érni.

Tapasztalatom szerint a gyerekek is imádják, sőt azok is, akik egyébként a káposztával nincsenek túl nagy barátságban.

Remek kísérője sülteknek és panírozott ételeknek.

Az öntet készülhet teljes egészében majonézzel, ám a joghurtos-majonézes öntet könnyebb és kalóriaszegényebb, viszont pont ugyanolyan finom.

Amikor először készítettem ezt a salátát, kicsit ferde szemmel nézett rám a családom, fogalmuk sem volt, hogy mi fog ebből kisülni. A hagyományos káposztasaláta oké, de ez a majonézes valami…

Ráadásul pont vendégeket vártunk, nagyon kíváncsiak voltak, úgyhogy rögön le is meózták, és két nyelés között csak annyit lehetett hallani, hogy „ez brutálisan finom”.

Amerikai káposztasaláta hozzávalói

  • egy kisebb fejes káposzta vagy egy közepes fej káposzta fele
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 szál újhagyma zöldje (elhagyható)
  • 1 tk. almaecet vagy citromlé
  • 1 dl majonéz
  • 2 dl joghurt
  • 2 ek. méz (vagy cukor vagy édesítő)
  • ½ mk. fehérbors

Amerikai káposztasaláta elkészítése

  1. A vöröshagymát tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra. A sárgarépát hámozzuk meg, és a káposztával együtt reszeljük le. Egyszerűbb és gyorsabb, ha mindezeket a műveleteket kézi reszelő helyett konyhai aprítóban végezzük.
  2. Tegyük az összes zöldséget egy tálba, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ecetet, jól keverjük el, és hagyjuk állni, amíg elkészül az öntet.
  3. A majonézt keverjük el a joghurttal, adjuk hozzá a mézet. Keverjük az egészet szép simára, majd öntsük a salátára, és keverjük össze alaposan a zöldségekkel, hogy mindenhova jusson az öntetből. Kóstoljuk meg, ízlés szerint továbbízesíthetjük.
  4. Tegyük hűtőbe a salátát, és tálalás előtt hagyjuk állni legalább egy órát, hogy összeérjenek az ízek. Vékony karikákra vágott újhagyma zöldjével vagy kevés apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is.