Szereted a majonézes salátákat? Ha igen, feltétlenül próbáld ki, nem fogsz csalódni. Ha nem, akkor is adj neki esélyt, mert nagyon kellemes meglepetés fog érni.
Tapasztalatom szerint a gyerekek is imádják, sőt azok is, akik egyébként a káposztával nincsenek túl nagy barátságban.
Remek kísérője sülteknek és panírozott ételeknek.
Az öntet készülhet teljes egészében majonézzel, ám a joghurtos-majonézes öntet könnyebb és kalóriaszegényebb, viszont pont ugyanolyan finom.
Amikor először készítettem ezt a salátát, kicsit ferde szemmel nézett rám a családom, fogalmuk sem volt, hogy mi fog ebből kisülni. A hagyományos káposztasaláta oké, de ez a majonézes valami…
Ráadásul pont vendégeket vártunk, nagyon kíváncsiak voltak, úgyhogy rögön le is meózták, és két nyelés között csak annyit lehetett hallani, hogy „ez brutálisan finom”.
Amerikai káposztasaláta hozzávalói
- egy kisebb fejes káposzta vagy egy közepes fej káposzta fele
- 1 nagy sárgarépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 szál újhagyma zöldje (elhagyható)
- só
- 1 tk. almaecet vagy citromlé
- 1 dl majonéz
- 2 dl joghurt
- 2 ek. méz (vagy cukor vagy édesítő)
- ½ mk. fehérbors
Amerikai káposztasaláta elkészítése
- A vöröshagymát tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra. A sárgarépát hámozzuk meg, és a káposztával együtt reszeljük le. Egyszerűbb és gyorsabb, ha mindezeket a műveleteket kézi reszelő helyett konyhai aprítóban végezzük.
- Tegyük az összes zöldséget egy tálba, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ecetet, jól keverjük el, és hagyjuk állni, amíg elkészül az öntet.
- A majonézt keverjük el a joghurttal, adjuk hozzá a mézet. Keverjük az egészet szép simára, majd öntsük a salátára, és keverjük össze alaposan a zöldségekkel, hogy mindenhova jusson az öntetből. Kóstoljuk meg, ízlés szerint továbbízesíthetjük.
- Tegyük hűtőbe a salátát, és tálalás előtt hagyjuk állni legalább egy órát, hogy összeérjenek az ízek. Vékony karikákra vágott újhagyma zöldjével vagy kevés apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept, oszd meg ismerőseiddel is.