Egyszerűen elkészíthető, olcsó és laktató ételre vágysz? A tarhonyás krumpli vagy más néven pásztortarhonya pont ilyen, ráadásul a megmaradt tarhonya vagy a maradék paprikás krumpli is tökéletes alapanyagot szolgáltat hozzá.
Nálunk abszolút téli étel, bár újkrumplival is elkészíthető, sőt késő nyáron a paprikát és a paradicsomot is bővebben adagolhatjuk bele, így kicsit lecsósabb ízvilágú lesz a végeredmény.
Ha paprika és paradicsom nélkül készül, mindenképpen jó, ha van hozzá valamilyen savanyúság vagy friss, ecetes saláta.
Tarhonyás krumpli hozzávalói
- 40 dkg tarhonya
- 4-5 nagyobb szem burgonya
- 1 ek. édesnemes pirospaprika
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 paradicsom (elhagyható)
- 1-2 lecsópaprika (elhagyható)
- só
- kevés olaj vagy más zsiradék (kisütött füstölt szalonnával különösen ízletes lesz a végeredmény)
Tarhonyás krumpli elkészítése
- A vöröshagymát tisztítsuk meg, és vágjuk kis kockákra. A burgonyákat hámozzuk meg, és vágjuk kisebb kockákra.
- A tarhonyát szárazon megpirítjuk, ha már majdnem kész, hozzáadjuk az apró kockákra vágott hagymát, és egy kevés zsírt vagy olajat, és továbbpirítjuk, amíg a hagyma is megfonnyad. Megszórjuk pirospaprikával, amit jól elkeverünk a tarhonyával, majd felöntjük az egészet forró vízzel. Hozzáadjuk a burgonyakockákat is, és együtt készre fűzzük az egészet.
- Akkor igazán finom, ha nincs bő leve, de azért kicsit szaftos, ezért ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet.
- Savanyúsággal vagy friss salátával kínáljuk.
- Ízlés szerint virslivel, kolbásszal is gazdagíthatjuk, esetleg maradék pörköltet is felhasználhatunk a főzéséhez. (Lásd az alábbiakat a maradékmentésnél.)
Maradékmentés
Ha megmaradt tarhonyával készítjük: Kevés zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg pirospaprikával, adjuk hozzá a burgonyát, öntsük fel vízzel, sózzuk, és főzzük meg, mint a paprikáskrumplit. Ehhez az alaphoz öntsük hozzá a tarhonyát, jól forgassuk át, forraljunk rajta egyet, és tálalhatjuk.
Ha megmaradt paprikáskrumplival készítjük: Szárazon pirítsuk meg a tarhonyát, öntsük fel forró sós vízzel, és főzzük puhára. Ha a paprikáskrumplinak túl sok leve lenne, adhatunk belőle a tarhonya főzővizéhez is. Végül a megfőtt tarhonyát keverjük össze a maradék paprikáskrumplival, forraljunk rajta egyet, és tálalhatjuk.
Ha van egy kevés megmaradt pörköltünk, azt is hozzáadhatjuk az ételhez, úgy járjunk el, mint a paprikáskrumplival történő elkészítésnél.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept oszd meg ismerőseiddel is.