Tarhonyás krumpli

tarhonyás krumpli

Egyszerűen elkészíthető, olcsó és laktató ételre vágysz? A tarhonyás krumpli vagy más néven pásztortarhonya pont ilyen, ráadásul a megmaradt tarhonya vagy a maradék paprikás krumpli is tökéletes alapanyagot szolgáltat hozzá.

Nálunk abszolút téli étel, bár újkrumplival is elkészíthető, sőt késő nyáron a paprikát és a paradicsomot is bővebben adagolhatjuk bele, így kicsit lecsósabb ízvilágú lesz a végeredmény.

Ha paprika és paradicsom nélkül készül, mindenképpen jó, ha van hozzá valamilyen savanyúság vagy friss, ecetes saláta.

Tarhonyás krumpli hozzávalói

  • 40 dkg tarhonya
  • 4-5 nagyobb szem burgonya
  • 1 ek. édesnemes pirospaprika
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom (elhagyható)
  • 1-2 lecsópaprika (elhagyható)
  • kevés olaj vagy más zsiradék (kisütött füstölt szalonnával különösen ízletes lesz a végeredmény)

Tarhonyás krumpli elkészítése

  1. A vöröshagymát tisztítsuk meg, és vágjuk kis kockákra. A burgonyákat hámozzuk meg, és vágjuk kisebb kockákra.
  2. A tarhonyát szárazon megpirítjuk, ha már majdnem kész, hozzáadjuk az apró kockákra vágott hagymát, és egy kevés zsírt vagy olajat, és továbbpirítjuk, amíg a hagyma is megfonnyad. Megszórjuk pirospaprikával, amit jól elkeverünk a tarhonyával, majd felöntjük az egészet forró vízzel. Hozzáadjuk a burgonyakockákat is, és együtt készre fűzzük az egészet.
  3. Akkor igazán finom, ha nincs bő leve, de azért kicsit szaftos, ezért ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet.
  4. Savanyúsággal vagy friss salátával kínáljuk.
  5. Ízlés szerint virslivel, kolbásszal is gazdagíthatjuk, esetleg maradék pörköltet is felhasználhatunk a főzéséhez. (Lásd az alábbiakat a maradékmentésnél.)

Maradékmentés

Ha megmaradt tarhonyával készítjük: Kevés zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg pirospaprikával, adjuk hozzá a burgonyát, öntsük fel vízzel, sózzuk, és főzzük meg, mint a paprikáskrumplit. Ehhez az alaphoz öntsük hozzá a tarhonyát, jól forgassuk át, forraljunk rajta egyet, és tálalhatjuk.

Ha megmaradt paprikáskrumplival készítjük: Szárazon pirítsuk meg a tarhonyát, öntsük fel forró sós vízzel, és főzzük puhára. Ha a paprikáskrumplinak túl sok leve lenne, adhatunk belőle a tarhonya főzővizéhez is. Végül a megfőtt tarhonyát keverjük össze a maradék paprikáskrumplival, forraljunk rajta egyet, és tálalhatjuk.

Ha van egy kevés megmaradt pörköltünk, azt is hozzáadhatjuk az ételhez, úgy járjunk el, mint a paprikáskrumplival történő elkészítésnél.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a recept oszd meg ismerőseiddel is.