A burgonyás kenyér az első kenyérrecept, amit közzéteszek, mert hihetetlenül finom, jó állagú, másnap is teljesen vállalható kenyér. Tökéletes mindazoknak, akik nem szeretik a másnapos kenyeret. Mindenféle rávaló nélkül magában is nagyon finom.
És azért kenyérsütőben, mert a gázsütőmben képtelenség normális kenyeret sütni, viszont csak ezért nem cserélem le. Ráadásul a kenyérsütőnek megvan az a fantasztikus előnye, hogy reggel friss kenyérillatra ébredhet az ember fia és lánya, s ez némi kárpótlás azért, hogy nem tudtuk belegyúrni a tésztába szívünket és lelkünket.
A kenyérsütőben sült kenyér ideális mindazoknak, akiknek kevés az idejük és/vagy főleg reggelire, tízóraira fogyasztanak kenyeret, hiszen a napközben pátyolgatott és délutánra, estére kisütött kenyér reggelre már kevéssé mondható frissnek (már ha egyáltalán marad belőle). Ráadásul a gyúrás, kelesztés és formázás odafigyelős feladat, itt viszont csak be kell készíteni a hozzávalókat, a gép pedig elvégzi az összes többi feladatot. Mindezt időzíteni is lehet, így ébredhetünk kenyérillatra reggel. (Vagy akár este a munkából hazaérve is friss házi kenyér várhatja a családot.)
Azt sajnos nem tudom megmondani a fenti okok miatt, hogy a recept normál sütőben is működőképes-e, de feltételezem, hogy amelyik sütőben általában jó kenyeret lehet sütni, ott ez a kenyér is sikerülni fog.
Burgonyás kenyér hozzávalói
50 dkg finomliszt
4 dkg burgonyapehely
280 ml víz
2 ek. olaj
1 kk. só (célszerű a kenyérsütőhöz kapott adagolóval kimérni)
1 kk. cukor (célszerű a kenyérsütőhöz kapott adagolóval kimérni)
7 g instant vagy egy fél kocka friss élesztő
Burgonyás kenyér elkészítése kenyérsütőben
1. A kenyérsütő tartályába helyezzük be a keverőlapátot, és győződjünk meg róla, hogy forgatható-e.
2. Tegyük a tartályba az olajat, a vizet, majd a lisztet és a burgonyapelyhet. Az egyik sarokba öntsük a sót, a másikba a cukrot, majd középre az élesztőt úgy, hogy ez a három hozzávaló ne érintkezzen egymással.
3. Tegyük a tartályt a kenyérsütőbe a gép leírása szerint, majd indítsuk el a normál programot, vagy állítsuk be az időzítést szintén normál programmal.
4. Amikor elkészült a kenyér, vegyük ki a gépből, kapcsoljuk ki a gépet, a kenyeret pedig borítsuk ki egy deszkára vagy rácsra. Óvatosan távolítsuk el a keverőlapátot a kenyérből, ha benne maradt, majd hagyjuk hűlni a kenyeret.
5. A langyos vagy teljesen kihűlt kenyérből szebb szeleteket lehet vágni. Idő hiányában melegen is felszeletelhető, így gyorsabban hűl, de elég csúnyácska szeleteket kapunk.
Jó étvágyat!
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.