Fokhagyma-krémleves

fokhagyma-krémleves, fokhagyma krémleves

A fokhagyma-krémleves egy igazi Jolly Joker leves a konyhában, szinte pillanatok alatt elkészíthető, ha mindig van otthon fokhagyma és tejszín.


Levesimádó családokban kiváló választás egy kiadós főétel előtt is, hiszen van leves, de mégsem telít el senkit a főétel előtt.

Fokhagyma-krémlevest kétféleképpen szoktam készíteni, mindkettőnek megadom a receptjét. A burgonyás változat kicsit laktatóbb.

Fokhagyma-krémleves hozzávalói

8-10 gerezd fokhagyma
2 dl sűrű főzőtejszín (esetleg habtejszín)
kb. 4 dl alaplé (vagy víz + 1-2 ek. bio ételízesítő)
2 ek. étkezési keményítő (esetleg fehér liszt)

fehér bors
1 ek. olaj

a tálaláshoz sült fokhagymaszeletek vagy pirított zsemlekockák, esetleg snidling vagy petrezselyem zöldje

Fokhagyma-krémleves elkészítése

1.    Tisztítsuk meg a fokhagymát és vágjuk apró kockákra vagy nyomjuk át fokhagymanyomón.

2.    Hevítsünk olajat egy kisebb lábosban, adjuk hozzá a fokhagymát, majd dinszteljük, amíg felszáll az illata. Öntsük fel alaplével vagy vízzel, utóbbi esetben adjunk hozzá egy-két evőkanálnyi bio ételízesítőt is. Sóval és egy kevés fehérborssal ízesítsük.

3.    Amíg kicsit megfő a fokhagyma, keverjük el az étkezési keményítőt a főzőtejszínnel.

4.    Adjuk a keményítős tejszínt a leveshez, miközben folyamatosan keverjük, majd forraljuk jól át az egészet.

5.    Kevés olajon süssünk meg néhány szelet fokhagymát, és ezzel vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk a levest. Megszórhatjuk kevés aprított metélőhagymával vagy nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel is.

Fokhagyma-krémleves (burgonyával) hozzávalói

8-10 gerezd fokhagyma
1 dl sűrű főzőtejszín (esetleg habtejszín)
kb. 4 dl alaplé (vagy víz + 1-2 ek. bio ételízesítő)
2 közepes burgonya

fehér bors
1 ek. olaj

a tálaláshoz sült fokhagymaszeletek vagy pirított zsemlekockák, esetleg snidling vagy petrezselyem zöldje

Fokhagyma-krémleves (burgonyával) elkészítése

1.    Távolítsuk el a fokhagyma héját, hámozzuk meg a burgonyát. A burgonyát vágjuk apró kockákra, majd tegyük fel főni az alaplében vagy ételízesítős vízben. Ízesítsük sóval és fehér borssal.

2.    Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott vagy fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, amíg felszáll az illata, és tegyük félre, míg megfő a burgonya.

3.    A megfőtt burgonyát pürésítsük merülőmixerrel vagy turmixgépben, aprítógépben, majd a pürét öntsük a fokhagymára. Adjuk hozzá a főzőtejszínt is, és forraljuk át a levest.

4.    Kevés olajon süssünk meg néhány szelet fokhagymát, és ezzel vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk a levest. Megszórhatjuk kevés aprított metélőhagymával vagy nagyon finomra vágott petrezselyemmel is.

Jó étvágyat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .