Carbonara spagetti

eredeti tökéletes Carbonara spagetti

Az eredeti Carbonara spagetti egyik legfontosabb titka az általában fellelhető receptekkel ellentétben, hogy nincs benne tejszín. Az elkészítésének módja a valódi trükk, amitől a szósz olyan ellenállhatatlanul selymes és krémes lesz.

A tökéletes Spaghetti Carbonara, ahogy Olaszországban készül: kevés hozzávaló, semmi hosszas pepecselés, fantasztikus ízélmény. Néhány apró trükk, és a világ legfinomabb carbonarája kerül a család asztalára.

Az olasz tésztás ételek eredetileg al dente állagúra főzött tésztával készülnek, de aki nem szereti ezt az állagot (például mi sem), nyugodtan főzheti kicsit puhábbra a tésztát, a lényeg, hogy ne ázzon szét. és ne főzzük száz százalékig, mert a „szószozásnál” még kicsit puhulni fog.

Carbonara spagetti hozzávalói (2 személyre)

  • 15 dkg tokaszalonna vagy bacon
  • 5 + 5 dkg kemény sajt (eredetileg pecorino sajttal készül)
  • 3 tojás
  • 20 dkg spagetti
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors

Carbonara spagetti elkészítése

  1. A tészta főzéséhez tegyünk fel vizet melegedni egy nagyobb fazékban.
  2. Készítsük elő a hozzávalókat. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és egy kés lapjával roppantsuk meg. A sajtot reszeljük le. A szalonnát kockázzuk fel apróra. A tojást üssük fel, és adjunk hozzá 5 dkg sajtot, enyhén sózzuk, borsozzuk, verjük fel alaposan egy villával, és tegyük félre.
  3. Ha felforrt a víz, adjuk hozzá a tésztát, és főzzük al dente állagúra (vagy ízlés szerint lehet puhábbra is).
  4. Melegítsünk elő egy serpenyőt, tegyük bele a szalonnát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Erősebb tűzön süssük ki a szalonna zsírját, de ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg. Időnként rázogassuk meg a serpenyőt, vagy kevergessük át a szalonnakockákat.
  5. Ha minden jól sikerült, a tészta és a szalonna egyszerre készült el. (Ha a tészta előbb elkészülne, szűrjük le, de ne öntsük ki a főzővizet. Ha a szalonna készül el előbb, húzzuk félre egy kicsit a tűzről, majd forrósítsuk vissza sercegésig, ha már készen áll a tészta is.)
  6. És most jön a trükk, amitől selymes és krémes lesz a szósz tejszín hozzáadása nélkül is. Zárjuk el a szalonna alatt a hőforrást, adjunk hozzá egy kisebb merőkanálnyit a tészta főzővizéből, majd jöhet a tészta is, és még annyi víz, hogy már ne sercegjen a szalonna.
  7. Ha már nem serceg és sül a szalonna a serpenyőben, és hozzáadtuk a tésztát is, lassan hozzáönthetjük a tojásos keveréket is, miközben a tésztát folyamatosan keverjük. Ha szükségét érezzük, adhatunk hozzá még egy keveset a tészta főzővizéből. (Fontos, hogy a sercegő szalonna alatt elzárjuk a hőforrást, és addig hűtsük, amíg elcsendesedik, mert ha túl forró, összekapja a tojást, és darabos állagú lesz a szósz.)
  8. Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg alaposan frissen reszelt borssal és a maradék reszelt sajttal.

Jó étvágyat!